TEL 0212 861 00 81
CEP 0532 285 60 61
Çalışma Saatleri
09:00 - 20:00

Otomobili Minibüse Çevirme 

Otomobili minibüse çevirme ve panelvan araçları minibüse çevirme ile ilgili detaylı bilgiler, merak edilenler, araç proje ve tadilat işlemleriyle ilgili bilgiler ve daha fazlası bu içerikte.

23 Ağustos 2013 yılında çıkan 2918 sayılı Karayolları Trafik kanununa göre 8+1 kişilik 9 kişilik  minibüs olan araçlar otomobil olmuştur, bu araçlar araç muayene gelmeden önce araç trafik ve tescil belgelerini değiştirmeleri gerekmektedir, 10-17 kişilik araçlarda minibüs olmuştur daha önce 16-17 kişilik otobüs olan araçlarda  trafik ve tescil belgelerini minibüs olarak düzelttirmeleri gerekmektedir. Koltuk sayısı 18-22 kişi olan araçlarda ise araç plan proje ile koltuk sökülerek araçlar minibüs sınıfına düşürülmektedir. Minibüs sınıfına düşen araçların Yıllık vergileri ve ve trafik sigortaları çok daha ucuz olmaktadır.. 17+1 kişilik koltuk sayısı ve üzeri araçlar otobüs olmuştur.

                 

 

MERCEDES VİTO OTOMOBİLİ MİNİBÜSE ÇEVİRME

 

Fabrikadan M1 sınıfı 8+1 kişilik  otomobil olarak üretilen mercedes vito 639/2, volkswagen caravella, ford custom, peugeot expert, renault trafic araçlara bir koltuk montajı yapılarak araç 9+1 kişilik M2 sınıfı minibüs araca çevrilir. Bunun için öncelikli olarak araca 8+1 kişiden 9+1 kişiye otomobilden minibüse araç tadilat projesi çizilmesi gerekmektedir. M1 sınıfı 8+1 kişilik otomobil araca bir koltuk montajı yapılarak 9+1 kişilik M2 sınıfı minibüse araç tadilatı yapılır.

Aracı otomobilden minibüse çevirme araç projesi yapıldıktan sonra, araç  tuvtürk araç muayene istasyonundan araç tadilat muayenesi randevusu alıp araç projesi ile araç tadilat muayenesi yaptırılmalıdır. 2023 yılı tüvtrük araç tadilat muayenesi ücretleri 01 ocak 2023 itibari ile 507 liradan yeniden değerlendirme oranı ile % 122 artarak 1.149 lira olmuştur.

Araç muayenesi yapıldıktan sonra aracı otomobilden minibüse çevirmek için araç sahibi otomobili minibüse çevirme araç projesi, araç tadilat muayene raporu, araç tespit raporu ile notere başvuru yaparak araçlarını  otomobilden minibüse çevirmiş olur. 01 ocak 2023 tarihi itibari ile noter otomobilden minibüse çevirme araç ruhsat ücreti 291 liradan yeniden değerlendirme oranı ile % 122 zamlanarak 717 liraya  yükseltilmiştir.

Vıto otomobili minibüse çevirme araç egzoz muayene ücreti 180 liradır.

Araç ruhsatını otomobilden minibüse çevrildikten sonra, araç ruhsatı, aracın otomobile çevirme araç  projesi ile birlikte aracı maliye kayıtlarında minibüse çevirmek için nakil vasıtaları vergi dairesine başvuru yapılarak araç otomobilden minibüse çevrilir.

01 Ocak 2019 tarihi itibari ile fabrikadan panelvan kamyonet olarak üretilen araçların 9+1 kişilik M2 sınıfı minibüse çevrilmesi durumunda araçta şerit takip ve acil fren sistemi olmak zorundadır.

Mercedes vito 8+1 kişilik m1 sınıfı otomobil araca, bir koltuk takılarak 9+1 kişilik m2 sınıfı minibüse çevirme

Mercedes vito 5+1 kişilik n1 sınıfı panelvan araca, 4 koltuk takılarak 9+1 kişilik m2 sınıfı minibüse çevirme

Mercedes vito 2+1 kişilik n1 sınıfı panelvan araca, yedi koltuk takılarak 9+1 kişilik m2 sınıfı minibüse çevirme

Mercedes vaino m1 sınıfı 8+1 otomobile bir koltuk montajı yapılarak 9+1 kişilik m2 sınıfı  minibüse çevirme

Mercedes viano n1 sınıfı 5+1 kişilik  panelvan kamyoneti, 4 kişilik koltuk montajı yapılarak m2 sınıfı 9+1 kişilik  minibüse çevirme

Volkswagen caravella 8+1 kişilik otomobile bir koltuk montajı yapılarak, 9+1 kişilik m2 sınıfı minibüse çevirme

Volkswagen Transporter 8+1 kişilik otomobile bir koltuk montajı yapılarak, 9+1 kişilik m2 sınıfı minibüse çevirme

Volkswagen Transporter 5+1 kişilik n1 sınıfı kamyonet araca 4 koltuk montajı yapılarak kamyonetten m2 sınıfı 9+1 kişilik minibüse çevirme

Ford Custom 8+1 kişilik m1 sınıfı otomobile bir koltuk takılarak m2 sınıfı  9+1 kişilik minibüse çevirme

Ford Custom 5+1 kişilik n1 sınıfı panelvan kamyonete, 4 koltuk montesi yapılarak araç 9+1 kişilik m2 sınıfı minibüs araca tadilatı yapılır.

Renault Trafic 8+1 kişilik m2 sınıfı  minibüs araca bir koltuk montajı yapılarak aracı 8+1 kişilik otomobilden 9+1 kişilik m2 sınıfı minibüse çevrilir.

Renault Trafic 2+1 kişilik n1 sınıfı panelvan kamyonete 7 koltuk montajı yapılarak 9+1 kişilik m2 sınıfı minibüse çevrilir.

 

Otomobili Minibüse çevirince ÖTV Vegisi çıkarmı?

Fabrikadan 8+1 kişilik otomobil olarak çıkmış araçların 9+1 kişilik minibüse çevrilmesi durumunda özel tüketim vergisi (ÖTV) çıkmaz. Çünkü fabrikadan 8+1 m1 sınıfı olarak üretilen otomobil araçların özel tüketim vergisi ötv vergisi % 15 olarak maliyeye yatırılmıştır. 9+1 kişilik m2 sınıfı minibüs araçların özel tüketim vergisi % 9 olduğundan dolayı özel tüketim vergisi çıkmaz.

Panelvan kamyonet araç minibüs olur mu?

Fabrikadan kamyon ve kamyonet olarak üretilen panelvan araçlara yanları açılarak cam montajı ve koltuk montajı yapılarak araçları seri tadilat araç projesi ile m2 sınfı minibüs veya m2- m3 sınıfı otobüs yapmak mümkündür.

Fabrikadan  N2 sınıfı olarak üretilen kamyon panelvan araçlarda yine seri tadilat ve tip onayı ile koltuk ilavesi yapılarak m2 sınıfı ve m3 sınıfı minibüse veya otobüse tadilat yapmak mümkündür.

Araç Minibüs Projeleri 10-17 kişilik 

Fabrikadan N1 sınıfı panelvan kamyonet olarak üretilimiş 2+1 kişilik 5+1 kşilik kamyonet araçların tip onaylı veya araç proje ile 9+1 kişilik, 12+1 kişilik 14+1 kişilik, 16+1 kişilik  minibüse araç tadilatı yapılır. Trafiğe çıkış tarihi itibari ile beş yılı dolduran panelvan araçları minibüse çevirince ÖTV vergisi çıkmamaktadır, Beş yılı doldurmayan panelvan araçların minübüse çevrilmesi durumunda % 5 ÖTV fark vergisi çıkmaktadır. Araç 4+1 veya 5+1 olarak trafiğe çıkmışsa ÖTV vergisi % 15 yattığı için herhangi bir ötv  vergi çıkmamaktadır. Aracın 16+1 kişilik minibüse çevrilmesi durumlarında ise otobüste ÖTV vergisi % 1 olduğu için ek bir vergi çıkmamaktadır..

 

10 kişilik ve 17 kişilik koltuklu  araçlar minibüs olarak tescil edilmektedir.. 

Mercedes Crafter Panelvan araçların tip onayı ile 13+1, 16+1 minibüse araç  tadilat projesi çevrilmesi

Ford Transit kamyonet  Panelvanların 13+1 kişilik minibüse araç  tadilat yapılması

Renault Master Panelvan kamyonet araçların tip onayı ile minibüse tadila edilmesi

Araç Projesi için Gerekli evraklar

1- Aracın Minibüs olması için araçta orjinal Abs bulunması şarttır.

2- Aracın Trafik Tescil Belgesi

3- Kullanılan Koltukların ve takılan camların faturaları

4- Koltukların ve camların "e" belgesi olması zorunluluğu vardır.

5- Kullanılan emniyet kemerleri e belgeli olmalıdır, emniyet kemerlerinin e belgeleri 

6- İşcilik faturaları

M2 veya M3 Kategorisi Araçlarda Sınıflandırma

M2 kategorisindeki araçlar:  Sürücü dışında 9 (sekiz)  den fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 tonu aşmayan, motorlu araçlardır.

M3 kategorisindeki araçlar:  Sürücü dışında 9 (sekiz) den fazla oturma yeri ayrılmış olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 tonu aşan, motorlu araçlardır.

Sürücü hariç,  yolcu taşıma kapasitesi 22’yi aşan araçlar

Sınıf I”, ayakta yolcu taşımak için ayrılmış alanları bulunan ve yolcu iniş binişlerinin sıkça yapıldığı araçlardır.

“Sınıf II”, esasen yolcuları oturarak taşımak üzere imal edilmiş ve ayaktaki yolcuların koridorda ve eğer bulunuyorsa, iki çift oturma yeri için ayrılan boşluğu aşmayacak bir alanda taşınmalarına imkân verecek şekilde tasarlanmış araçlardır

“Sınıf III”,  yolcuları tamamen oturarak taşımak üzere imal edilmiş araçlardır

Sürücü hariç, yolcu taşıma kapasitesi 22’yi aşmayan araçlar;

Sınıf A”, ayakta yolcu alacak şekilde tasarlanmış araçlar; bu sınıftaki bir araç oturma yerlerine sahiptir; ayaktaki yolcular için de gerekli donatıma sahip olabilir.

“Sınıf B”, ayakta yolcu alacak şekilde tasarlanmamış araçlardır; bu sınıftaki bir araç ayaktaki yolcular için gerekli donatıma sahip değildir

Bir araç birden çok sınıfa dâhil olarak kabul edilebilir. Böyle bir durumda, araç, bu Yönetmeliğin bütün ilgili şartlarına uymak zorundadır

Özel Amaçlı Taşıt:

Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan veitfaiye, ambulans (SC), naklen yayın ve kayıt (radyo, sinema, televizyon), kütüphane, motorlu karavan (SA), tekerlekli sandalye ile binilebilen (SH), römork karavan (SE), seyyar vinçler (SF), özel grup (SG) ve dolly (SJ), zırhlı araç (SB), araştırma, cenaze nakil araçları (SD), mobil numune alma aracı ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan araçtır.”

 

Araçların üzerinde, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte belirtilen şekillerde yapılan her türlü teknik değişiklik ile aracın rengine ilişkin değişikliklerin, değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 30 gün içinde herhangi bir notere bildirilerek tescil kayıtları ile belgelerine işletilmesi zorunludur. 30 gün içinde tescil kuruluşuna bildirilmeyen tadilat ve montajlara 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu 32/1 maddesi gereği 196 tl ceza, 01 ocak 2023 tarihi itibari ile % 122 artarak 427 liraya yükseltilmiştir.

 

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
SERVİS ARAÇLARI YÖNERGESİ


BİRİNCİ KISIM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler
Birinci Bölüm
Amaç
MADDE 1 -
Bu yönerge İBB sınırları içinde yolcu taşıma izni verilen servis araçlarının hangi koşullar altında ve ne şekilde
çalışacaklarını, bunların işleticileri ile verilen hizmetten yararlanan kuruluşlar/şahıslar arasındaki ilişkileri,
uygulamayı yürütecek ve denetleyecek olan kuruluş ve organların yetki ve sorumluluk alanlarını belirlemek amacıyla
hazırlanmıştır.
Kapsam; (2012/11-9), (2014/4-16), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
MADDE 2 -
Bu Yönerge;
a) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Turizm Yolcu Taşımacılığı (Şehir içi turizm yolcu taşımacılığı yapan araçları), (2018/4-1),
d) Ücretsiz Servis Taşımacılığı (Müşteri hizmeti adı altında ücretsiz yolcu taşımacılığı yapan servis araçları),
e) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
f) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
g) Diğer servis araçlarını kapsar. (2012/11-9), (2014/4-16),
ğ) Yüksek Öğrenim Kurumları Öğrenci Servis Taşımacılığı (Yüksek Öğrenim Kurumları (Üniversite)
öğrencilerinin taşımacılığını yapan servis araçları), (2012/11-9),
h) Sosyal Etkinlikler Grup Servis Taşımacılığı; (2014/4-16),
1) Düğün, nişan, cenaze, piknik, asker uğurlama, hac/umre dönemi yolcu uğurlama ve karşılama, sportif
aktiviteler, plaj etkinlikleri, yaz dönemi eğitim kursları ile dernek, kurum ve kuruluşların sosyal
etkinliklerinin ulaşım faaliyetlerinin gruplar halinde yapılmasını kapsar. (2014/4-16),
2) Turizm etkinlikleri çerçevesinde yapılan organizasyon faaliyetleri bu kapsam dışındadır. (2014/4-16),
Dayanak
MADDE 3 -
a) Bu yönerge; 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi
Kanunu ile ilgili kanun ve mevzuatlara dayanılarak hazırlanmıştır.
b) Bu yönergeyle herhangi bir kişi ya da kuruluşa getirilen yükümlülük, mevzuatın öngördüğü diğer
yükümlülüklerden o kişi ya da kuruluşa masuniyet veya muafiyet sağlamaz.
İlgili Kurum-Kuruluş ve Birimler;
MADDE 4 -
a) İstanbul Valiliği,
b) İl Jandarma Komutanlığı,
c) Sahil Güvenlik Komutanlığı,
d) İl Emniyet Müdürlüğü,
e) İl Milli Eğitim Müdürlüğü,
3/29
f) İstanbul İli İlçe/İlk Kademe Belediyeleri,
g) UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi),
h) İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) Ulaşım Daire Başkanlığı ve ilgili Daire Başkanlıklarına bağlı
müdürlükler;
─ İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü (TUHİM),
─ İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü,
─ İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü,
─ İBB Trafik Müdürlüğü,
─ İBB Yol Bakım Müdürlüğü,
─ İBB Emlak Müdürlüğü,
─ İBB Zabıta Destek Hizmetleri Müdürlüğü,
─ İBB Eğitim Müdürlüğü,
ı) İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü,
i) İstanbul Ticaret Odası,
j) İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası,
Tanımlar; (2013/7-2), (2014/4-16), (2014/8-7), (2015/1-4),
MADDE 5 -
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a) UKOME : Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ni,
b) İBB : İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni,
c) İTK : İl Trafik Komisyonu’nu,
ç) İETT : İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nü,
d) TUHİM : Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nü,
e) UKM : Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nü,
f) Zabıta : Belediye Trafik Zabıtası’nı,
g) İTO : İstanbul Ticaret Odası’nı,
h) İSTESOB : İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ni,
ı) Esnaf Odası : Servis Aracı İşletmecisinin bağlı olduğu esnaf odasını,
i) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
j) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
k) Güzergâh Kullanım İzin Belgesi: Servis Araçlarının çalışacakları güzergâhı belirten Toplu Ulaşım
Hizmetleri Müdürlüğü’nce verilen belgeyi, (2017/7-7),
l) İstiap Haddi : Bir aracın güvenle taşıyabileceği ve imalat standardında belirtilen en çok yolcu ve hizmetli
sayısını,
m) Mülga, (2007/4-2), (2013/7-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
n) Servis aracı : Şehir içi servis hizmetlerinde kullanılan otobüs, minibüs sınıfı araçları, (2015/1-4)
o) Şoför Eğitim Sertifikası: Servislerde şoför olarak çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu
kapsamında yetkilendirilmiş kurumlar tarafından konusunda uzman kişilerce verilecek eğitim sonunda
alacakları sertifika, (2014/8-7),
ö) Şoför : Servis aracını sevk ve idare yetkisine haiz kişiyi,
p) Alt taşımacı: Taşımacı ile yapılan sözleşme çerçevesinde taşımacılık hizmeti veren gerçek ya da tüzel
kişi/kişileri, (2014/8-7),
r) Taşımacı : Araç sahibi olarak Araç Tescil Belgesinde kayıtlı görülen gerçek ya da tüzel kişi/kişiler veya
İşletmeci/Alt Taşımacı olarak taşımacılık yapmayı taahhüt eden gerçek ya da tüzel kişi/kişileri, (2014/8-7)
s) Taşıma Hizmetinden Men: Emniyet, Jandarma ve Trafik Zabıtası tarafından bu yönergede belirlenen
sebeplerle hakkında işlem yapılan minibüsün, yediemin park veya güvenli alana çekilerek taşımacılık
faaliyetinden belli bir süre uzaklaştırılmasını,
ş) Toplu Taşımacılık: Toplu taşım araçlarıyla İstanbul kent sınırları içinde yapılan toplu yolcu taşıma
faaliyetini,
4/29
t) Ticari Araç Tahsis Belgesi: Tahditli Plakaların (Taksi ve Taksi Dolmuş ile Ticari Plakalı Minibüsler) alımsatımında kullanılan belge olup, servis araçlarının alım-satımında bu belge verilmez.
u) Mülga, (2007/4-2), (2014/8-7),
ü) Toplu Taşıma Aracı Kullanım (Ticari Taşıt) Belgesi: Servis araçlarında şoför olarak çalışacak kişilere
verilecek belgeyi, (2016/6-8),
v) Toplu Ulaşım Denetim Komisyonu: Gerek görülen hallerde sürekli veya geçici olarak görev yapmak üzere
kurulacak komisyon. Ulaşım Daire Başkanı başkanlığında veya görevlendireceği kişi koordinatörlüğünde,
TUHİM’den 2 (iki), yetki bölgesi kapsamında İl Emniyet Müdürlüğünden 1 (bir) veya İl Jandarma
Komutanlığından l (bir), Zabıta Daire Başkanlığından 1 (bir), İTO’dan 1 (bir) ve ilgili esnaf odasından 1 (bir)
üye katılımı ile oluşan komisyon; TUHİM tarafından gerek görülen hallerde toplanır. (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13),
(2016/6-8), (2017/2-6),
y) Yolcu : Şoför dışında araç içinde bulunan ve ücretli/ücretsiz taşınan kişi/kişileri,
z) Servis Taşımacılığı Yaptırım Cetveli: Taşımacılık esnasında yönergede belirlenen kurallara uymayanlara
uygulanacak yaptırımı gösteren cetveldir. (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
aa) Grup Yolcu: Önceden planlanmış, şoför hariç en az 7 (yedi) yolcunun bir araya gelmesiyle oluşan ve bu
amaçla gerçekleşecek seyahatin başlangıcından bitimine kadar birlikte hareket eden yolcu topluluğunu,(2014/4-16)
(2) Bu yönergede yer alan diğer ifadeler için ilgili kanun ve yönetmeliklerde kullanılan tanımlar geçerlidir.
Yönetim; (2014/8-7),
MADDE 6 -
a) Taşımacı ve/ya Alt Taşımacı; İBB TUHİM tarafından verilen Güzergâh İzin Belgesinde yazılı güzergâhta, bu
yönergeye göre yayınlanacak talimatlar çerçevesinde toplu taşıma faaliyetlerini İBB TUHİM yönetim ve
denetiminde yaparlar. (2014/8-7)
b) Servisler bu yönergede belirtilen yasal yetkili kurum elemanları tarafından denetlenirler.
c) İBB ve bağlı birimleriyle ilişkilerde muhatap; adına Güzergâh İzin Belgesi düzenlenen taşımacı ve alt
taşımacıdır. Ancak İBB nezdinde iş ve işlemlerin takibi için, taşımacı ve/ya alt taşımacının resmi vekili ve
üyesi olduğu oda muhatap alınır. (2014/8-7)
Yürütme; (2014/8-7)
MADDE 7 -
a) Servis aracı güzergâh izin belgeleri TUHİM tarafından tanzim edilerek imza karşılığı taşımacı ve/ya alt
taşımacıya veya resmi vekiline verilir. (2014/8-7)
b) Güzergâh Kullanım İzin Belgesi harç cetvelleri TUHİM tarafından; yıllık TEFE ve TÜFE ortalamasına göre
hazırlanarak Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulur. Her yıl için belirlenen tarife cetvelleri Büyükşehir
Belediye Meclisi kararının onanmasını müteakip yürürlüğe girer.
İKİNCİ BÖLÜM
Çalışma Esasları
Genel Esaslar; (2014/8-7)
MADDE 8 -
Servis Aracı İşletmesinde ve Personelinde Hizmetin Yerine Getirilmesi Sırasında Uyulacak Esaslar
a) Taşımacı ve/ya alt taşımacı, yolcuların rahat bir yolculuk yapmasını sağlayacak tedbirleri alırlar ve müşteriyi
taahhüt ettiği yere kadar getirip götürürler. (2014/8-7)
b) Mülga, (2007/4-2), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Taşımacı ve/ya alt taşımacı meydana gelebilecek trafik kazası veya herhangi bir olumsuzlukta 3. şahıslara
karşı mer’i mevzuatlara karşı sorumludur. Bu sebeple belediye ve birimlerine suç isnat edilemez. Taşımacı
ve/ya alt taşımacı ile yolcular arasındaki sözleşmede bu husus açıkça belirtilmelidir. (2014/8-7)
d) Taşımacı ve/ya alt taşımacı yanında çalışanlar, hizmet akdine tabi olup, bunların sosyal güvenlik yönünden
sigorta işlemlerinin yaptırılması taşımacı ve/ya alt taşımacı sorumluluğundadır. (2014/8-7)
5/29
e) Gerçek ve tüzel kişiler, taşıma hizmeti yapabilirler. Ancak, adlarına tescilli taşıtların sayısı, %5 oranından az
olamaz. (2014/8-7)
1) Toplam taşımacılık hizmetinde kullanılan araç sayılarının % 5 i oranında öz mal şartı aranır. (2014/8-7)
2) Gerçek ve tüzel kişiler dışarıdan araç kiralamak kaydı ile birden fazla kurum ve/ya kuruluş bünyesinde öz
mal araçları ile taşımacılık yapabilirler. (2014/8-7)
f) Toplam taşımacılık hizmetinde kullanılan araç sayılarının; %20 oranındaki araçların depolanması için
Otopark Sözleşmesi yapmak zorundadır. (2014/8-7)
Taşımacı ve Şoförlerin Taşıma Sırasında Uyacağı Kurallar; (2014/8-7)
MADDE 9 -
a) Güzergâh kullanım izin belgeli araçlarda (Servisler) şoför olarak çalışacak kişiler, Toplu Taşıma Aracı
Kullanım (Sürücü) Belgesi’ni İBB TUHİM’den almak zorundadırlar.
b) Taşımacı/Alt Taşımacı servislerin iç tarafında ön cam üstünde yolcularca rahat görünecek yerde Güzergâh
Kullanım İzin Belgesi ile Toplu Taşım Aracı Kullanım Belgesi bulundurmak zorundadır. Bu belgeleri
bulundurmayanlar hakkında belge ibraz etmemiş sayılarak servis taşımacılığı yaptırım cetvelinin ilgili madde
hükmü uygulanır. (2014/8-7)
c) Taşımacı ve/ya alt taşımacı veya vekili "Güzergâh Kullanım İzin Belgesi" alırken Toplu Taşım Aracı
Kullanım Belgesi’ni göstermek zorundadır. (2014/8-7)
d) Toplu Taşım Aracı Kullanım Belgesi yönergenin yürürlüğe girmesinden itibaren, Mesleki Yeterlilik Kurumu
Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş kurumların başarılı olanlara verilecek eğitim sertifikasını aldıktan sonra
belirtilen işlemleri yerine getirmeleri halinde TUHİM tarafından verilecektir. (2014/8-7)
e) İlgili Oda, Oda Kayıt Belgesi verdiği kişiler ile ilgili bilgileri 30 gün içinde TUHİM’e bildirmek zorundadır.
f) Taşımacı ve/ya Alt Taşımacı çalıştırdığı şoförün her türlü kanuni sorumlulukları, SGK vb.
yükümlülüklerinden sorumludur ve yerine getirmek zorundadır. (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
g) Araçlara Karayolları Trafik Kanunu’nun zorunlu kıldığı mali sorumluluk (trafik) sigortası dışında Zorunlu
koltuk ferdi kaza sigortası yaptırılması zorunludur.
h) Servis araçlarının çalışması esnasında meydana gelen her türlü kaza ve fiilden, bununla ilgili olarak yargıya
intikal eden her türlü yükümlülükten ve üçüncü şahıslara karşı doğacak yükümlülüklerden yapılan sözleşme
kapsamında taşımacı ve/ya alt Taşımacı müteselsilen sorumludur. Tazminat ve bu gibi davalar sonucu
hükmedilen tazminat bedelleri İBB'yi ilgilendirmez. (2014/8-7)
ı) Para cezaları araç sahibine aittir. Cezalar mal sahibine tebliğ edilir.
i) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
j) Öğrenci veya yolcuların iniş ve binişlerinde araç kapısı kapanmadan araç hareket ettirilemez.
k) Öğrenci veya yolcular trafiğin yoğun olmadığı ve belirlenen yerlerde indirilip bindirilmelidir.
l) Servis araçları yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılmalıdır.
m) Servis araçlarında çalışacak personelin kıyafeti temiz ve bakımlı olmalıdır.
n) Şoför, Öğrenci ve yolcuların araç içerisinde sigara içmelerine, yemek ve kuru yiyecek vb. yemeleri yasaktır.
Bu tür davranışlara izin verilmemelidir.
o) Servis aracı kullanımı esnasında şoförler, konuşma adabına uygun olmayacak sözler kullanmamalıdır.
ö) Yolculardan gelen şikâyetler üzerine taciz vb. olayların, mahkeme kararı ile belgelendirilmesine müteakip
şoförün Toplu Taşım Aracı Kullanım Belgesi iptal edilerek 5 yıl süre ile yenilenmez.
p) Taşımacı ve/ya alt taşımacı personelin işe başlaması gibi işten ayrılması halinde bu durum 15 gün içinde ilgili
oda aracılığıyla TUHİM’e bildirilir. Aksine hareket edenler hakkında servis taşımacılığı yaptırım cetvelinde
yer alan ilgili madde uygulanır. (2014/8-7)
r) Mülga, (2007/4-2), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
s) Araç sürücüsü yetkili denetim elemanlarınca istenmesi halinde gerekli belgeleri ibraz etmek zorundadır.
Aksine hareket edenler servis taşımacılığı yaptırım cetvelinin ilgili maddesinde yer alan hükümler uygulanır.
(2014/8-7)
ş) Gün içinde tamamlanan hizmet aralarında servislerin beklemek zorunda olduğu sürelerde park etmek amacıyla
ana arter ve cadde üzerinde trafiği aksatmalarına izin verilmez. Aksine hareket edenlere servis taşımacılığı
yaptırım cetvelinin ilgili maddesinde yer alan hükümler uygulanır. (2014/8-7)
6/29
t) Taşımacılar; sözleşme kapsamında çalıştırdıkları alt taşımacı, şoförlere hizmeti bedeli karşılığı aylık
ödemelerini ve iş akdinin sona ermesi durumundaki hak edilmiş ödemeleri hizmet verilen ayı takip eden ayın
15’i ila 20’si arasında ödemek zorundadır. (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
u) Taşımacılar; sözleşme kapsamında çalışan alt taşımacılar, şoförler iş akitlerinin sona erdirilmesi talebini ve
aynı şekilde alt taşımacı, şoförler işten ayrılma taleplerini 15 gün öncesinden karşılıklı ve yazılı olarak
bildirmek zorundadır. Yüz kızartıcı haller ’de (taciz, hakaret, kavga, alkol ve/ya uyuşturucu temini ve
kullanımı) ve mazeretsiz hizmet aksatılması durumunda 15 gün süresi aranmaz. Bu hususla ilgili tek taraflı
sözleşme ve/ya teminat senedi kullanılamaz. Taşımacı ile alt taşımacı arasında yapılmış olan sözleşme şartları
kapsamında kullanılacak teminat senedi miktarı beş aylık hak edişten fazla olamaz ve teminat senedi
miktarları ilgili proje bazında 10.000 TL’i geçemez. Ayrıca aynı proje kapsamında ikinci bir teminat senedi
düzenlenemez. (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
1) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
2) Taşınan kurumun/kuruluşun, ihale sözleşmesindeki ödeme yeri ve şartları maddesinde yer alan
düzenlemeler çerçevesinde taşımacıya hak ediş ödemesi yapabilmesi için bir önceki hak ediş dönemi
içerisinde taşımacı ile kurumun/kuruluşun birlikte tuttuğu kayıtlar ve taşımacı ile alt taşımacı arasındaki
sözleşme hükümleri dikkate alınarak hesaplanacak tutarın alt taşımacıya ödendiğini gösteren banka
dekontunun veya makbuzun ya da taşımacıdan bir önceki hak ediş dönemine ait herhangi bir alacağının
bulunmadığına ilişkin alt taşımacı tarafından imzalanmış yazılı beyanın kuruma/kuruluşa verilmesi
zorunludur. (2014/8-7)
ü) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
v) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
y) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
z) Mücbir sebepler dışında taşıma hizmetini aksatan veya taşıma hizmetini yerine getirmeyen alt taşımacı,
taşımacıya vermiş olduğu zararını fiş ve faturalandırmak kaydıyla ödemek zorundadır. (2014/8-7)
aa) Taşımacı, kurum ve/ya kuruluş ile yaptığı taşımacılık sözleşmesi kapsamı dışında (Akaryakıt Kartı, Trafik
Sigortası, Kasko, Kravat, Gömlek, Lastik vesaire alımı ile ilgili tedarik adresi bazında zorlama ve yönlendirme
gibi) yaptırımlar alt taşımacıdan istenemez. (2014/8-7)
bb)Taşımacı Esasları; (2016/6-8), (2018/3-6),
─ Taşımacılar için “Taşımacı Hizmet Kalite Puanı” uygulamasına geçilecek olup, söz konusu uygulama
kapsamında aşağıdaki hususlar uygulanacaktır. (2016/6-8), (2018/3-6),
─ Her taşımacıya ilgili izin belgelerini ilk alımlarında 100 hizmet kalite puanı tanımlanacaktır. (2016/6-8), (2018/3-6)
─ Karayolunda Ticari Amaçla Taşımacılık Yapan Taşımacı ve Şoförlere Yönelik Kamu ve Trafik Güvenliği
Yaptırım Cetveli ve Karayolunda Ticari Amaçla Taşımacılık Yapan Taşımacı ve Şoförlere Yönelik Hizmet
Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli’nde yer alan ihlallere göre hizmet kalite puanı uygulanacaktır. (2016/6-8),
(2018/3-6),
─ Söz konusu yaptırım cetvelinde yer alan hizmet kalite puanları toplanarak işlem yapılacaktır. (2016/6-8), (2018/3-6),
─ Taşımacılar 100 hizmet kalite puanı kesintisini doldurduklarında ilgili taşıtın ilgili izin belgeleri 7 gün süre
ile askıya alınacaktır. 100 hizmet kalite puanı kesintisi doldurduktan sonra yeniden alınacak izin belgesi
için, hizmet kalite puanı ikinci ihlal sınırı olan 100 sınırı doldurulduktan sonra ilgili taşıtın ilgili izin
belgeleri 15 gün süre ile askıya alınacaktır. 3. İhlal sınırı olan 100 sınırı doldurulduktan sonra ilgili taşıtın
ilgili izin belgeleri 1 ay süre ile askıya alınacaktır. 4. ve sonrası her ihlal sınırı geçişlerinden sonra (100
puan) 30 gün süre ile askıya alma uygulanacaktır. (2016/6-8), (2018/3-6),
─ Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli’nde yer alan hükümlerden ceza alanlar son cezasından itibaren
geriye doğru 1 takvim yılı içerisinde ceza almaması durumunda mevcut hizmet kalite puanları 100’e
dönüştürülecektir. (2016/6-8),
─ Taşımacı ve taşıtlarda çalışacak şoförlere bildirimler (belgelerin hazır olması, denetim ve ihlal sonucu vb.
hususlar) Kısa Mesaj Servisi (SMS), elektronik posta veya yazılı olarak yapılabilecektir. (2016/6-8),
7/29
Güzergâh Kullanım İzin Belgesi Genel Şartlar; (2014/4-16), (2017/7-7),
MADDE 10 -
a) Müracaat esnasında istenen belgeler ekler bölümünde yer almaktadır.
b) Servis aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi 1 (bir) yıl süre ile geçerlidir.
c) Sürenin dolmasını takip eden 2 (iki) ay içinde aynı hizmetin devamı için yeni belge müracaatında
bulunmayanlara % 50 fazlası farkı ile belge verilir.
d) Bundan sonraki gecikilen her ay için yasal gecikme faizi gecikme ile birlikte tahsil edilir.
e) Araç sahibinin ölümü, aracın satışı ya da yenilenmesi halinde güzergâh kullanım izin belgesi yenilenir.
f) İşletmeciliği bırakan veya devredenlere daha önce ödedikleri güzergâh kullanım izin belgesi harcı geri
ödenmez.
g) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ğ) Güzergâh Kullanım İzin Belgesi, sözleşme ve isim listesi ile birlikte geçerlidir. (2014/4-16)
h) İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Güzergâh Kullanım İzin Belgesinin amacı dışında
kullanımının tespiti halinde; UKOME kararları ile belirtilen hükümler doğrultusunda yaptırımlar uygulanarak
belge iptal edilir ve ilgili taşımacıya 6 ay süre ile bu tür belge düzenlenmez. (2017/7-7),
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Birinci Kısım
Şoförlere İlişkin Şartlar
Şoför Esasları; (2011/9-19), (2014/8-7), (2015/8-17), (2016/6-8), (2018/3-6),
MADDE 11 -
a) Mülga, (2007/4-2), (2014/8-7)
─ Mülga, (2007/4-2), (2014/8-7)
─ Mülga, (2007/4-2), (2014/8-7)
b) Taşıtlarda çalışacak şoförler için Toplu Taşıma Aracı (Ticari Taşıt) Kullanım Belgesi uygulamasına geçilecek
olup, şoförlerde aşağıdaki özellikler aranacaktır. (2014/8-7), (2016/6-8), (2018/3-6),
─ Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yer alan Ulusal Meslek Standardına Uygun Taşıt Şoförü Sertifikası
sahibi olmak, (2014/8-7), (2016/6-8), (2018/3-6),
─ En az 22 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmak, (2014/8-7), (2016/6-8), (2018/3-6),
─ Son beş (5) yıl içerisinde; (2014/8-7), (2016/6-8), (2018/3-6),
 Bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmak, (2018/3-6),
 Trafik kurallarını (aşırı hız vb.) ihlal nedeniyle sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmak, (2018/3-6),
 Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmak, (2018/3-6),
─ Uygulamalı sürüş ve sınıf eğitimleri, İstanbul’un yol ağı, mevzuat, trafik durumu vb. özellikler ile sürüş
teknikleri ve davranış psikolojisi konularında yazılı ve sözlü testlerden geçmiş olmak, (sistem altyapısı
sağlandıktan sonra istenilecektir), (2018/3-6)
─ Toplu Taşıma Aracı (Ticari Taşıt) Kullanım Belgesi kullanım süresi 2 yıldır. Söz konusu belgeye haiz şoförler
2 yılda bir eğitim tekrarı yapmak zorundadır. Yapılacak tekrar eğitimi sonrası başarılı olacak şoförlerin
belgeleri 2 yıllığına vizelenecektir. Tekrar eğitimi sonrasında 5 defa başarısız olan adaylar 1 yıl süre ile Toplu
Taşıma Aracı (Ticari Taşıt) Kullanım Belgesi için başvuru yapamayacaktır. (2013/1-25), (2014/8-7), (2018/3-6),
─ Mülga, (2014/8-7),
c) İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş merkezlerden alınacak; (2014/8-7), (2016/6-8), (2018/3-6),
 Şoförlük yapmasına mani olmadığına dair psikoteknik değerlendirmeye dayalı psikolog muayene raporu,
(2018/3-6)
 Şoförlük yapmasına mani olmadığına dair psikoteknik değerlendirmeye dayalı psiyatrik muayene raporu,
(2018/3-6)
d) Başvuru tarihi itibariyle 6 ayı geçmemiş, resmî kurumlar için sorgulanmış Adli Sicil Kaydı (Ticari amaçla
yolcu taşımacılığı yapacak şoförlerin; 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ‘81.’ ‘82.’ ‘83.’ ‘86.’ ‘87.’ ‘88.’
8/29
‘94.’ ‘95.’ ‘96.’ ‘102.’ ‘103.’ ‘104.’ ‘105.’ ‘106’, ‘107’, ‘108’, ‘109.’, ‘148.’, ‘149.’, ‘179/3.’ ‘188.’ ‘190.’
‘191.’ ‘226’ ‘227.’ ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun’35.’ maddesindeki suçlardan hüküm giymemiş
olmaları gerekmektedir), (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/6-8), (2017/6-1.A), (2017/7-6), (2018/3-6),
e) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, (2014/8-7), (2016/6-8),
f) Taşımacı ve/ya Alt Taşımacı üzerine kayıtlı Sosyal Güvenlik Kurumu belgesi, (2014/8-7), (2016/6-8),
g) Kullanacağı taşıta uygun sürücü belgesi, (2016/6-8),
h) Servis taşıtlarında çalışacak şoförler ile lüzumu halinde bu araçlarda görev yapmakta olan diğer personelin işe
girişte ve vize yenilemeleri esnasında alkol ve madde kullanımına yönelik taramalar öncelikli olmak üzere;
bulaşıcı hastalıklar, tüberküloz, ruh sağlığı ve hastalıkları, metabolik hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar
ve sair gerek araç sürücüsünün güvenliği gerekse de toplum güvenliği ile ilgili ve ilişkili olabilecek sağlık
durumlarına ilişkin muayene, tarama ve tetkiklerinin İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli şekilde belirlenmiş
olan ve bu yönerge ekindeki “İstanbul İli Şehir İçi Ulaşımında Ticari Taşıt ve Toplu Taşıma Aracı Şoförlerinin
Sağlık Şartları Ve Bunların Tarama ve Muayenelerine Dair Yönerge” doğrultusunda yine İl Sağlık Müdürlüğü
ile koordineli şekilde her hususa müstakilen hazırlanacak olan usul ve esaslar, akış şemaları, formlar ve sair
evrak ve bilgi işlem altyapıları ile yürütülecektir. (2014/8-7), (2016/6-8), (2018/3-6)
ı) Ticari taşıtlarda çalışacak şoförler için “Şoför Hizmet Kalite Puanı” uygulamasına geçilecek olup, söz konusu
uygulama kapsamında aşağıdaki hususlar uygulanacaktır; (2016/6-8),
─ Her şoför için Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi’ni ilk alımlarında 100 hizmet kalite puanı
tanımlanacaktır. (2016/6-8), (2018/3-6)
─ Ticari amaçla taşımacılık yapan şoförlere Yönelik Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli’nde yer alan
ihlallere göre hizmet kalite puanı uygulanacaktır. (2016/6-8), (2018/3-6)
─ Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli’nde yer alan ihlallere göre hizmet kalite puanı uygulanacaktır.
(2016/6-8), (2018/3-6)
─ Söz konusu yaptırım cetvelinde yer alan hizmet kalite puanları toplanarak işlem yapılacaktır. (2018/3-6)
─ Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahibi şoförlerin 100 hizmet kalite puanını ilk kez doldurduklarında
sahip olduğu Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi’nin 30 gün süre ile askıya (pasif) alınacak ve ayrıca
eğitim tekrarı sonrasında yapılacak sınav (sistem altyapısı sağlandıktan sonra istenilecektir.) ile yeniden
Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi alınabilecektir. (2016/6-8), (2018/3-6)
─ Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahibi şoför 100 hizmet kalite puanını üçüncü kez doldurulduğunda
bir daha Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi düzenlenmeyecektir. (2016/6-8), (2018/3-6)
─ Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli’nde yer alan hükümlerden ceza alanlar son cezasından itibaren
geriye doğru 1 takvim yılı içerisinde ceza almaması durumunda mevcut hizmet kalite puanları 100’e
dönüştürülecektir. (2016/6-8), (2018/3-6)
─ Toplu Taşıma Aracı (Ticari Taşıt) Kullanım Belgesi İstanbul Kart olarak da kullanılabilecektir. (2016/6-8),
(2018/3-6)
─ Taşımacı ve taşıtlarda çalışacak şoförlere bildirimler (belgelerin hazır olması, denetim ve ihlal sonucu vb.
hususlar) Kısa Mesaj Servisi (SMS), elektronik posta veya yazılı olarak yapılabilecektir. (2016/6-8), (2018/3-6)
Şoför Eğitim Sertifikası; (2014/8-7), (2016/6-8), (2018/3-6),
MADDE 12 -
Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yer alan Ulusal Meslek Standardına Uygun Taşıt Şoförü Sertifikası sahibi
olmak, (2014/8-7), (2016/6-8), (2018/3-6),
1) Mülga, (2007/4-2), (2016/6-8),
Mülga, (2007/4-2), (2014/8-7), (2016/6-8),
a) Mülga, (2007/4-2), (2016/6-8),
b) Mülga, (2007/4-2), (2016/6-8),
c) Mülga, (2007/4-2), (2016/6-8),
2) Mülga, (2007/4-2), (2016/6-8),
Mülga, (2007/4-2), (2014/8-7), (2016/6-8),
9/29
Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi Müracaatında İstenen Belgeler; (2014/8-7), (2016/6-8),
MADDE 13 -
a) Toplu Taşım Aracı Kullanım Belgesi almak için https://tuhim.ibb.gov.tr/ adresi üzerinden müracaat
edilecektir. (2016/6-8), (2018/3-6),
1) Mülga, (2007/4-2), (2016/6-8),
2) Mülga, (2007/4-2), (2016/6-8),
3) Mülga, (2007/4-2), (2016/6-8),
4) Mülga, (2007/4-2), (2016/6-8),
5) Mülga, (2007/4-2), (2014/8-7), (2016/6-8),
6) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
İKİNCİ KISIM
Servis Aracı İşletiminde Uyulacak Esaslar; (2007/4-2), (2007/8-1), (2008/6-5), (2008/6-6), (2009/1-20.B), (2009/5-4.B), (2010/2-21), (2010/2-22),
(2012/11-9), (2013/1-25), (2013/3-16), (2013/7-2), (2013/7-4), (2013/10-EK.8), (2014/4-16), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/4-25), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
MADDE 14 -
A) Mülga, (2007/4-2), (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2013/7-2), (2013/7-4), (2013/10-EK.8), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
1) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
a) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
2) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
3) Mülga, (2007/4-2), (2013/7-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
4) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
a) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ç) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
d) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
e) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
f) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
5) Mülga, (2013/7-2), (2013/10-EK.8), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
a) Mülga, (2013/7-2), (2013/10-EK.8), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Mülga, (2013/7-2), (2013/10-EK.8), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga; (2013/7-2), (2013/10-EK.8), (2014/8-7),
6) Mülga, (2013/7-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
7) Mülga, (2013/7-2), (2013/10-EK.8), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
B) Mülga; (2007/4-2), (2009/1-20.B), (2010/2-21), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
a) Mülga; (2007/4-2), (2009/1-20.B), (2010/2-21), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
1) Mülga, (2009/1-20.B), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Mülga; (2007/4-2), (2010/2-21), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
1) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
2) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
3) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
4) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
5) Mülga, (2007/4-2), (2010/2-21), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
6) Mülga, (2007/4-2), (2010/2-21), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
7) Mülga, (2007/4-2), (2010/2-21), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2014/8-7), (2015/2-3), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
10/29
C) Turizm Yolcu Taşımacılığı Servis Aracı İşletiminin Yerine Getirilmesi Sırasında Uyulacak Esaslar; (2007/4-
2), (2013/1-25), (2016/4-12), (2018/4-1),
1) Turizm Yolcu Taşımacılığı Servis Aracı İşletiminin Yerine Getirilmesi Sırasında Uyulacak Esaslar; (2007/4-2),
(2013/1-25), (2016/4-12), (2018/4-1),
a) Turizm yolcu taşımacılığında kullanılacak taşıtlar, Araç Tescil Belgesinin Model yılı bölümünde yer alan
model yılı dikkate alınarak ilk tescil tarihinden itibaren 10 yılını doldurmamış taşıtlar ile yapılacaktır (ilk
tescil tarihi model yılından önce yazılmış olan taşıtların ilk tescil tarihi dikkate alınarak hesaplanacaktır).
(2013/1-25), (2016/4-12), (2016/8-15), (2018/4-1),
b) Turizm yolcu taşımacılığında kullanılacak taşıtlarda klima zorunludur. (2013/1-25), (2016/4-12), (2018/4-1),
c) Turizm yolcu taşımacılığında kullanılacak taşıtlar Ferdi Kaza Koltuk Sigortası yaptırmak zorundadır. (2013/1-
25), (2016/4-12), (2018/4-1),
d) En az 10 koltuk kapasiteli taşıtlar ile yapılacaktır. (2016/4-12),
e) Okul servis taşımacılığında kullanılan taşıtlar ile yapılacak turizm yolcu taşımacılığı faaliyeti, sadece
okulların yaz tatiline girdiği üç aylık süre aralığında yapılacaktır. (2016/4-12), (2018/4-1),
f) Turizm yolcu taşımacılığı hizmeti gerçek veya tüzel kişilere ait öz mal taşıtlar ile yapılacaktır. Alt taşımacı
kullanılarak yapılmayacaktır. (2016/4-12), (2018/4-1),
g) Taşıtın üzerinde Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden temin edilecek Turizm Yolcu Taşımacılığı ile
ilgili Bilgi Bandı (çıkartma) bulundurulacaktır. (2016/4-12), (2018/4-1),
h) Taşımacı; İBB Toplu Ulaşım Yönetim Merkezine üye olacak, gerekli teçhizatı servis taşıtında
bulunduracak ve çalışır durumda olmasını sağlayacaktır. (2016/4-12),
i) 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na haiz acentalar ile yapılan
sözleşmeler kapsamında Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hazırlanacak taahhütname
imzalandıktan sonra turizm yolcu taşımacılığına başlanılacaktır. (2016/4-12), (2018/4-1),
j) Faaliyet esnasında Denetim Birimleri; Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesini, Seyahat Acentaları ile yapılan
sözleşmelerini, Seyahat Acentaları tarafından onaylı yolcu isim listesini kontrol etmek istediklerinde ilgili
belgeler birlikte ibraz edilecektir. (2016/4-12), (2018/4-1),
D) Ücretsiz Servis Aracı İşletiminin Yerine Getirilmesi Sırasında Uyulacak Esaslar; (2007/4-2), (2008/6-6), (2010/2-22),
(2013/3-16), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/EK-1)
1) Alış-Veriş Merkezleri (Gıda-Yapı) Marketlerinin Ücretsiz Servis Araçları;
a) Güzergâh kullanım izin belgesi almak için TUHİM’ e yapılacak müracaatta durak yerleri listesi önceden
bildirilmelidir. Bildirim dışı yerlerde yolcu indirip bindirme yapılmayacaktır. TUHİM’ in uygun görmediği
noktalarda duraklama veya yolcu indirme bindirme yapılamaz.
b) Ücretsiz Müşteri servisi işinde çalıştırılan araçlar ait oldukları şirketin kendi personelini taşımada veya
başka bir taşımacılık hizmetinde (Firmanın kiraladığı araçlar için ancak ek personel taşımacılığına izin
verilebilir) kullanılıyorsa her bir taşıma için ayrı güzergâh izin belgesi alınacaktır.
c) Sefer sıklığı azami bir saatin altında olamaz. Trafiğin yoğun olduğu pik saatlerde TUHİM sefer aralıklarını
iki saate kadar çıkarabilir.
d) Araçlar tarafından ana arterler dışında sokak ve caddeler kullanılamaz. Hiçbir zaman yolcudan ücret
alamazlar.
e) Her şirket veya alışveriş merkezi, kendi ilçe sınırları dâhilinde kalmak şartıyla müşteri taşıma faaliyetlerini
sürdürebilir. Birden çok ilçe sınırını kapsayan taşımacılıklarda 2 km’yi aşamaz.
f) İçişleri Bakanlığı’nın görüşü ve yukarıda belirtilen şartlara uyulması halinde güzergâh izin belgesi
verilebilecektir.
g) İstanbul’un yoğun trafiği göz önünde bulundurularak, ücretsiz market ve AVM servislerinin, Hafta içi;
10:00–17:00 ve 20:00–06:00 saatleri arası taşımacılık yapmasına, Hafta sonu: Cumartesi–Pazar 24 saat
serbest ücretsiz taşımacılık yapmasına karar verilmiştir. (2010/2-22)
ğ) Ücretsiz taşımacılık yapacak araçların Minibüs, Otobüs (Maksimum 27 koltuk kapasiteli araçlarla) olarak
sınırlandırılmasına karar verilmiştir. (2010/2-22)
2) Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Yapan Şirketler Adına Hizmet Veren Yolcu Taşıma Araçları; (2014/8-7)
a) Şehirlerarası otobüs firmaları otobüs terminalinden (Otogar-Cep Otogarı) şehrin muhtelif semtlerine ve
bilet satış noktalarından otobüs terminaline (Otogar-Cep Otogarı) yolcularını ücretsiz olarak
minibüs/otobüs tipi şoför dâhil en fazla 35 koltuk kapasiteli araçlarla taşıyabileceklerdir. (2014/8-7)
11/29
b) Firmalar Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne yapacakları güzergâh izin belgesi başvuru dilekçelerinde;
─ Ücretsiz müşteri servis araçları kullanacağı geliş-gidiş güzergâhını cadde ve sokağını belirten detaylı
krokisini verir.
c) Bilet satış yazıhaneleri açılırken ilgili firma, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden görüş almak
zorundadır. Ücretsiz müşteri servis araçları için parklanma yeri yok ise bu yazıhanelerde sadece bilet satış
işlemleri yapılır.
d) Ücretsiz müşteri servis hizmetlerinde çalıştırdıkları araçları, (firmanın kendi personelinin taşınması hariç)
başka bir taşımacılık işinde çalıştıramazlar.
e) Ücretsiz müşteri servisleri üçüncü şahıslara kiralanamaz.
f) Ücretsiz müşteri servisleri yoldan ücret karşılığında yolcu alması halinde servis taşımacılığı yaptırım
cetvelinde yer alan ilgili madde hükümleri uygulanır. (2014/8-7)
3) Diyaliz ve Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezleri Taşımacılığı Ücretsiz Servis Araçları; (2008/6-6),(2013/3-16),
a) Hiçbir zaman yolcudan ücret alamazlar. (2013/3-16),
b) Ücretsiz taşımacılık yapacak Minibüslerin/Otobüslerin (Maksimum 27 koltuk kapasiteli otobüsler)
kullanılmasına izin verilebilir. (2013/3-16),
c) Diyaliz ve/veya Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi onaylı sağlık tedavisi görenlerin isim listesinin araçta
bulundurulması zorunludur. (2013/3-16),
4) Liman Ücretsiz Servis Taşımacılığı araçları; (2014/9-13),
a) Liman Ücretsiz Servis Taşımacılığı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi almak için TUHİM’e yapılacak
müracaatta durak yerleri listesi önceden bildirilmelidir. Bildirim dışı yerlerde yolcu bindirip-indirme
yapılmayacaktır. TUHİM’in uygun görmediği noktalarda duraklama veya yolcu bindirme-indirme
yapılamaz. (2014/9-13)
b) Liman Ücretsiz Servis Taşımacılığı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi amacı dışında kullanılamaz. (2014/9-13)
c) Yolcudan ücret alınamaz. (2014/9-13)
ç) Liman Ücretsiz Servis Taşımacılığı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi, başkasına satılamaz, devredilemez,
kiraya verilemez ve başkasına kullandırılamaz. (2014/9-13)
d) En az 10 koltuk kapasiteli minibüs veya en fazla 35 koltuk kapasiteli otobüsler ile yapılacaktır. (2014/9-13),
e) Liman Ücretsiz Servis Taşımacılığı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi, UKOME tarafından belirlenen
güzergâh ve taşımacılık kapsamı için geçerlidir, ihlal edilmesi durumunda geçersiz ve yok hükmünde olup
belge iptal edilir. (2014/9-13),
5) Kendi Personelini Taşıyanlar İçin Servis Taşımacılığı; (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
a) Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini şehir içinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak
ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara düzenlenir. (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Araç Tescil Belgesindeki Ticari unvanı bölümünde yer alan unvan ile tüzel kişiliğin Ticaret sicili
gazetesindeki unvanının aynı olması zorunludur. (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Bu tür hizmetler tüzel kişilerin öz mal araçlar ile yapılacak olup alt taşımacı tayin edilemez. (2016/2-8), (2016/3-13),
(2017/2-6),
ç) Şoför dâhil en az 10 koltuk kapasiteli araçlar ile yapılacaktır. (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
d) Taşımacılıkta kullanılacak araçlar; 0-15 model yılı aralığında, klimalı ve Ferdi Kaza Koltuk Sigortası
yaptırmak zorundadır. (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/4-20), (2017/2-6),
e) Bu taşımacılık kapsamında kendi personeli haricinde yolcu taşınamaz. (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
f) Güzergâh Kullanım İzin Belgesi, UKOME tarafından belirlenen taşımacılık kapsamı için geçerli olup, ihlal
edilmesi durumunda geçersiz ve yok hükmünde olup belge iptal edilir ve taşımacıya 6 Ay süre ile aynı tür
belge düzenlenmez. (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
E) Mülga; (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
F) Yüksek Öğrenim Kurumları Öğrenci Servis Aracı İşletiminin Yerine Getirilmesi Sırasında Uyulacak
Esaslar; (2012/11-9)
1) Yüksek Öğrenim Kurumları Öğrenci Servis Aracı İşletiminin Yerine Getirilmesi Sırasında Uyulacak Esaslar;
(2012/11-9)
a) Servis aracı üzerinde, taşıdığı üniversitenin adı veya logosu yer alacaktır. (2012/11-9)
b) Aracın kalkış-varış yerleri ile çalışma saatlerinin belirtilecektir. (2012/11-9)
12/29
c) Araç kalkış-varış yeri arasında en fazla iki ara durak yeri belirlenecektir. (2012/11-9)
d) Parklanma ve süreli bekleme yapılmaksızın tespit edilen kalkış ve ara duraklarda sadece indirme-bindirme
yapılacaktır. (2012/11-9)
e) Araçlara öğrenci ve öğretim görevlisi haricinde personel alınmayacaktır. (2012/11-9)
f) Denetimlerde öğrenci kimliği ile öğretim görevlisi kimliğini ibraz edilmesi zorunludur. (2012/11-9)
g) Araç içerisinde ücret toplamak yasaktır. (2012/11-9)
h) Her yıl UKOME tarafından tespit edilen okul servis ücret tarifeleri uygulanacaktır. (2012/11-9)
i) Araç model yılı ilk tescil tarihinden itibaren 12 model yılından dan büyük olamaz. (2012/11-9), (2016/4-20),
G) Sosyal Etkinlikler Grup Servis Taşımacılığı Aracı İşletiminin Yerine Getirilmesi Sırasında Uyulacak
Esaslar; (2014/4-16), (2014/8-7)
1) Sosyal Etkinlikler Grup Servis Taşımacılığı Aracı İşletiminin Yerine Getirilmesi Sırasında Uyulacak Esaslar;
(2014/4-16),
a) Şoför dâhil en az 10 koltuk en fazla 35 koltuk kapasiteli araçlar ile yapılacaktır. (2014/4-16), (2014/8-7)
b) Taşımacılıkta kullanılacak araçlar; 0-12 model yılı aralığında, klimalı ve Ferdi Kaza Koltuk Sigortası
yaptırmak zorundadır. (2014/4-16), (2016/4-20),
c) Bu tür hizmetler öz mal araçlar ile yapılacak olup alt taşımacı tayin edilemez. (2014/4-16), (2014/8-7)
ç) Araç içerisinde yolcudan ücret talep edilemez. (2014/4-16),
d) Toplu Ulaşım Duraklarından ve halkın yoğun olarak bulunduğu alanlardan toplama usulü yolcu alınamaz.
(2014/4-16),
e) Güzergâh Kullanım İzin Belgesi, UKOME tarafından belirlenen taşımacılık kapsamı için geçerli olup, ihlal
edilmesi durumunda geçersiz ve yok hükmünde olup belge iptal edilir ve taşımacıya 6 Ay süre ile aynı tür
belge düzenlenmez. (2014/4-16),
Servis Aracı Olarak Kullanılacak Araçlarda Aranan Teknik Şartlar (Öğrenci-Turizm-Ücretsiz-Sosyal
Etkinlikler Grup Servis Taşımacılığı); (2007/4-2), (2012/11-9), (2013/1-25), (2013/5-EK.4), (2013/7-2), (2014/4-16), (2015/4-25), (2015/8-19),
(2016/2-8), (2016/3-13), (2016/4-12), (2016/4-20), (2016/8-15), (2016/9-7), (2017/2-6),
MADDE 15 -
a) Araç Tescil Belgesinin Model yılı bölümünde yer alan model yılı dikkate alınarak ilk tescil tarihinden itibaren
hesaplanması (ilk tescil tarihi model yılından önce yazılmış olan taşıtların ilk tescil tarihi, ilk tescil tarihi
model yılından sonra yazılmış olan taşıtların model yılının son günü dikkate alınarak hesaplanacaktır).(2016/9-7)
─ Kendi personelini öz mal taşıtı ile taşıyan kişiler 15 yılını doldurmamış taşıtlar ile yapacaklardır. (2016/9-7),
─ Turizm yolcu taşımacılığı 10 yılını doldurmamış taşıtlar ile yapılacaktır. (2016/9-7),
─ Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci ve Sosyal Etkinlikler Grup Servis Taşımacılığı 12 yılını doldurmamış
taşıtlar ile yapılacaktır. (2016/9-7),
─ Market, Alışveriş, Ticaret Merkezleri, Otogar, Diyaliz ve Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezleri ve Liman
Ücretsiz Servis taşımacılığı 19 yılını doldurmamış taşıtlar ile yapılacaktır. (2016/9-7),
b) Klima zorunludur.
c) Emniyet kemeri 2 noktalı otomatik ve manuel olabilir (yolcu ve sürücü).
d) Hidrolik Direksiyon.
e) Engelli erişimine uygunluk ile ilgili 5378 Sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun hükümleri uygulanır. (2007/4-2),
(2016/4-20), (2016/8-16), (2016/9-7),
Servis Araçlarının Uyması Gereken Kurallar; (2007/4-2), (2009/8-9), (2012/3-17.İ), (2014/8-7)
MADDE 16 -
a) Araç içerisinde ilk yardım malzemelerinin bulunduğu sağlık çantası ve trafik seti bulundurulması zorunludur.
b) Araçların kapıları sürücüler tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik olmalıdır.
c) Araç cinsine göre minibüslerin asgari 6 kg.lık bir adet, otobüslerin ise asgari 6 kg.lık iki adet yangın tüpü
bulundurması zorunludur. Ayrıca bu yangın tüplerinin her yıl kontrolü yapıldığına dair yetkili servis onayı
olmalıdır.
13/29
d) Umum servis araçlarının gövde (kaporta) rengi beyaz renkte olmalıdır. (2014/8-7)
e) Gerektiğinde ilgili meslek odası veya işyeriyle haberleşebilmek için şoförün şahsına ait olmayan araca ait
mobil telefon bulunmalıdır. Bu telefon numarası Güzergâh İzin Belgesine de yazılır.
f) Kanunlara, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla Ticari Araçlarda Reklâm Bulundurulması
Hakkında Yönetmeliği çerçevesinde, TUHİM’ den görüş alınarak Kentsel Tasarım Müdürlüğünün onayıyla
izin verilen reklâmlar, İBB Reklâm Yönetmeliğinde belirtildiği gibi, trafikte seyir güvenliği açısından tavan
ön-arka yüzey ve camlar hariç araç yüzeyinin % 50’ini geçemez. (2009/8-9)
g) Servis araçlarında camlar, sağ-sol alanlar ve tavan hariç olmak üzere; Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne
müracaat edilerek izin verilecek taşıyıcı firma (işletmeci) logo, ticari ad veya unvan yazısının uzunluğu 1
metre, genişliği ise azami 25 cm’yi aşmamak kaydıyla uygulanmasına ve ücret alınmamasına karar verilmiştir.
(2012/3-17.İ), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
Mülga; (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
MADDE 17 -
a) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
d) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
e) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
f) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
g) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
h) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ı) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
i) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
j) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
Mülga; (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
MADDE 18 -
a) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
Turizm Yolcu Taşımacılığında Kullanılan Araçlar; (2007/4-2), (2010/2-20), (2013/1-25), (2016/4-12), (2018/4-1),
MADDE 19 -
─ Mülga, (2007/4-2), (2010/2-20)
a) Turizm yolcu taşımacılığında kullanılacak taşıtlar, Araç Tescil Belgesinin Model yılı bölümünde yer alan
model yılı dikkate alınarak ilk tescil tarihinden itibaren 10 yılını doldurmamış taşıtlar ile taşımacılık
yapılacaktır (ilk tescil tarihi model yılından önce yazılmış olan taşıtların ilk tescil tarihi dikkate alınarak
hesaplanacaktır). (2013/1-25), (2016/4-12), (2016/8-15), (2018/4-1),
b) Turizm yolcu taşımacılığında kullanılacak taşıtlarda klima zorunludur. (2013/1-25), (2016/4-12), (2018/4-1),
c) Turizm yolcu taşımacılığında kullanılacak taşıtlar Ferdi Kaza Koltuk Sigortası yaptırmak zorundadır. (2013/1-
25), (2016/4-12), (2018/4-1),
ç) En az 10 koltuk kapasiteli taşıtlar ile yapılacaktır. (2013/1-25), (2016/4-12),
d) Taşıtın üzerinde Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden temin edilecek Turizm Yolcu Taşımacılığı ile
ilgili Bilgi Bandı (çıkartma) bulundurulacaktır. (2016/4-12), (2018/4-1),
e) Taşımacı; İBB Toplu Ulaşım Yönetim Merkezine üye olacak, gerekli teçhizatı servis taşıtında
bulunduracak ve çalışır durumda olmasını sağlayacaktır. (2016/4-12),
14/29
Ücretsiz Servis Taşımacılığında Kullanılan Araçlar; (2007/4-2), (2008/6-6), (2013/3-16), (2013/11-16), (2014/7-4), (2015/1-3), (2015/4-25)
GENEL
MADDE 20 -
─ Toplu Ulaşım Yönetim Merkezi, (Bütün servis araçları için) (2013/11-16), (2014/7-4), (2015/1-3), (2015/4-25), (2015/8-18), (2017/2-9),
─ Bu yönerge kapsamında bulunan bütün servis araçları İBB Toplu Ulaşım Yönetim Merkezine üye olmak, gerekli
teçhizatı bulundurmak ve çalışır durumda olmasını sağlamak zorundadır. (2015/8-18), (2017/2-9),
 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından kurulacak Toplu Ulaşım
Yönetim Merkezi’yle uyumlanmış araç takip ve kamera sistemlerine ait teknik özellikleri kapsayan
şartnamenin Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan ve ruhsatlandırılacak ticari
amaçla yolcu ve yük taşıyan tüm araçları kapsayacak şekilde oluşturulup internet sitesi aracılığıyla
yayınlanacaktır. (2015/8-18), (2017/2-9),
 Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Çalışma Ruhsatnamesi düzenlenmesi esnasında ticari araç
sahibinden istenecek evraklar arasında, TUHİM internet şubesinde örnekleri bulunan, takılacak araç takip ve
kamera sistem cihazlarının Toplu Ulaşım Yönetim Merkezi ile uyumluluğunu gösterir Toplu Ulaşım Merkezi
Yönetimi Haberleşme Protokolü Kullanma Yetkisi ve Gizlilik Sözleşmesi ile İBB tarafından yayınlanmış
şartnameye uygun olduğuna dair Araç takip ve denetim sistemi satıcı firması ile araç sahibi arasında
imzalanmış sözleşmeler istenecektir. (2015/8-18), (2017/2-9),
 Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi kapsamında, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün kayıtları
ve yapılacak olan denetimler sonucu Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi’yle uyumlanmış araç takip
ve kamera sistem/cihazlarına sahip olmayan, belirlenen cihazlar dışından cihaz kullanan veya sahip olduğu
cihazları kullandırmayan, çalıştırmayan veya arızalı cihazlarını en geç 3 (üç) iş günü içinde tamir ettirmeyen,
imzalamış olduğu taahhütname hükümlerine aykırı davranan, cihazları ve cihazların ürettiği verileri Toplu
Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi faaliyetleri dışında kullanan taşımacıların Güzergâh Kullanım İzin
Belgelerinin iptal edilmesine ve sistemleri/cihazları tekrar kullanılır hale getirene kadar Güzergâh Kullanım
İzin Belgesi düzenlenmeyecektir. (2015/8-18), (2017/2-9),
a) Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Yapan (Kara, Deniz, Hava) Şirketler Adına hizmet veren Yolcu Taşıma
Servis Araçları;
1) Araçların ön ve arka sağ camına hizmeti gören gerçek veya tüzel kişinin adının yazılı olduğu TUHİM’den
alınan onaylı hologramlı tabelanın asılması zorunludur.
2) Araçların ön camına hizmet verilen kurumun ve taşımacılık yapacağı güzergâhın başlangıç ve bitiş
noktalarını gösteren, beyaz zemin üzerine mavi renkte yazılı, 20×35 cm ebatlarında plastik tabela
asılacaktır.
GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİ ADI :X Turizm Ltd. Şti.
HİZMET ETTİĞİ KURUM :X Firma
GÜZERGÂH :Avcılar-Sefaköy-Halkalı
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının servis araçlarının ön ve arka camlarına hangi
firmanın servis araçları olduğunu gösterir bilgi levhası asılacaktır.
b) Alış-Veriş ve Ticaret Merkezleri Adına Hizmet Veren Müşteri Servis Araçları;
1) Araçların ön ve arka kısmına hizmeti gören gerçek veya tüzel kişinin adının yazılı olduğu TUHİM’den
alınan onaylı hologramlı tabelanın asılması zorunludur.
2) Araçların ön camına hangi şirketin müşteri servisi olduğunu ve taşımacılık yapacağı güzergâhın başlangıç
ve bitiş noktalarını gösteren yolcu indirme bindirme noktaları tabelaya yazılarak asılacaktır.
Ön ve Arka Tabela Örneği:
ŞİRKET ADI : Carrefour Ücretsiz Müşteri Servisi
GÜZERGÂH : Ümraniye-Bostancı (yolcu başlangıç-bitiş noktaları)
c) Diyaliz ve Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezleri Taşımacılığı Ücretsiz Servis Araçları;(2008/6-6), (2013/3-16)
1) Ücretsiz taşımacılık için kullanılacak Minibüsler/Otobüsler en fazla 27 koltuk kapasiteli olacaktır.
ç) Liman Ücretsiz Servis Taşımacılığı araçları; (2014/9-13)
1) En az 10 koltuk kapasiteli minibüs veya en fazla 35 koltuk kapasiteli otobüsler ile yapılacaktır.
15/29
Servis Aracı Geçici Güzergâh Kullanım İzin Belgesi Müracaatında İstenen Evraklar; (2008/7-17)
İstenen evraklar eksiksiz olarak TUHİM’e teslim edilmesine müteakip 1-10 gün içerisinde teslim edilir. (2008/7-17)
ÜÇÜNCÜ KISIM
Özel Şartlar ve Uygulama Esasları
Özel Şartlar (2008/7-17)
MADDE 21 -
a) İç tavan yüksekliği 180–200 cm’den daha yüksek veya alçak olmayacaktır.
b) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
─ Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
─ Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
─ Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
─ Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
d) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
MADDE 22 -
Belediye alacaklarının tahsili ile ilgili yapılacak işlemler;
1608 sayılı kanuna göre uygulanacak para cezaları, Zabıta Müdürlüğü tarafından ilgili Tebligat Kanunu hükümlerine
göre uygulanır. Bu süre içerisinde ödeme yapmayanlardan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü
Hakkındaki Kanun hükümlerine göre tahsilât yapılır.
Mülga; (2007/4-2), (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2014/8-7), (2015/5-14.B), (2015/6-1), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6)
MADDE 23 -
a) Mülga, (2007/4-2), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
d) Mülga, (2007/4-2), (2013/7-4)
e) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
f) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
g) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ğ) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
h) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
ı) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
i) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
j) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
k) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
l) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
m) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
n) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
o) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
ö) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
p) Mülga, (2007/8-1), (2008/6-5), (2009/5-4.B), (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
r) Mülga, (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
s) Mülga, (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ş) Mülga, (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
t) Mülga, (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
16/29
u) Mülga, (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ü) Mülga, (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4)
v) Mülga, (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
y) Mülga, (2010/6-5.A), (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
z) Mülga, (2011/5-11), (2012/8-14), (2013/7-4), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
aa) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
DÖRDÜNCÜ KISIM
Denetim ve Yaptırım
Denetim; (2007/4-2), (2014/8-7)
MADDE 24 -
Servis Taşımacılığı Yapan Gerçek veya Tüzel Kişilerin Uyması Gereken Yasal Zorunluluklar
a) Servis taşımacılığı amacı ile kurulmuş firmalar, bünyelerinde çalıştıracakları araçlardan sorumludur.
b) Söz Konusu firmalar gerek öz mal gerekse sözleşmeli olarak çalıştıracakları araçlarla ön sözleşme yaptıktan
sonra söz konusu araçların güzergâh izin belgelerini almış olmalarını sağlamakla yükümlüdür. Yapılan
denetlemelerde güzergâh kullanım izin belgesi almamış araçları firma adına çalıştıran şirketlere, tespiti
halinde, araçlara uygulanan yaptırım uygulanır.
c) Bünyesinde 20 (yirmi) araçtan fazla servis aracı çalıştıran firmaların kendi bünyelerindeki sözleşmeli ya da
kiralık araçların trafik kurallarına uymalarını denetlemek maksadı ile 20 – 50 araca sahip firmalar için 1 araç
olmak üzere, araç sayısı fazla olan firmalar için her 50 (elli) araç için 1 (bir) denetim aracı bulundurma
zorunluluğu vardır.
d) Servis taşımacılığı yapan gerçek ve/ya tüzel kişiler talep etmeleri halinde çalıştırdıkları araçların maksimum
%10 oranında mevcut öz mal araçlarına “yedek araç” olarak güzergâh kullanım izin belgesine yazılır. Yedek
araç, güzergâh kullanım belgesinde tanımlanmış taşımacılık türü dışında taşımacılık yapamaz. Yedek araç
kaza ve arıza hallerinde kullanılmak zorundadır. Yapılan denetimlerde yedek araç olarak belirlenen araçlarda
taşınan kurum ve/ya kuruluş ismi ve isim listesi aranmaz. (2014/8-7)
e) Servis taşımacılığı yapan araçlar ile şoförleri bu yönerge hükümlerine göre, aşağıdaki kurum görevlilerince
denetlenebilir.
1) Emniyet Görevlileri,
2) Jandarma Komutanlığı Trafik ekipleri,
3) Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü görevlileri (Karayolları Taş. Kanununa giren konularda)
4) İBB TUHİM tarafından belirlenen Müdürlük denetim görevlileri.
5) İBB Zabıta Görevlileri.
6) Ayrıca İBB adına denetim görevi verilen elemanlar (Bu görevliler, TUHİM tarafından verilecek Denetçi
Belgesi ile denetim yaparlar).
7) Esnaf Odaları, İTO, İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası ve Servis Taşıyıcıları Odası
temsilcileri (TUHİM tarafından verilecek belge ile)
f) Denetimlerde tespit edilen eksikler rapor haline getirilir ve ayrıca bu hususlar teftiş defterine işlenerek
taşımacıya tebliğ edilir ve düzenlenen tespit raporunun bir sureti yönerge gereğince gerekli yaptırımların
uygulanması için TUHİM’ e gönderilir.
g) İdari para cezaları Kabahatler Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliği, Karayolu Taşıma Kanunu
ve Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde uygulanır.
h) Toplu Ulaşım Komisyonu’nun kararlarıyla kesinleşen yaptırım hükümleri liste halinde, ilgili Esnaf Odaları
ve İTO aracılığıyla taşımacılara tebliğ edilir. Taşımacılar tebligatı aldıktan sonra, 15 gün içinde yaptırım
tutarlarından idari para cezaları 1608 sayılı hükümleri uyarınca İBB Gelirler Müdürlüğü veznesine peşin
olarak ödemek zorundadırlar.
ı) Yaptırım bedellerini süresinde ödemeyen taşımacılara o araca ait cezayı ödeyinceye kadar Güzergâh İzin
Belgesi verilmez ve tahsilât aylık kanuni gecikme cezasıyla birlikte tahsil edilir.
i) Toplu Ulaşım Komisyonu, taşımacının ve/ya alt taşımacının hizmetleri esnasında toplu taşımacılık hizmetini
zora sokan, genel ahlak değerlerini zedeleyen, toplumda infial uyandıran hareketlerde bulunmak, ülke ve
17/29
ilimizin prestijini bozan devlet güvenliğini olumsuz etkileyecek hareketlerde bulunduğuna kanaat getirenlerin
araçları 1 günden 90 güne kadar taşımacılık hizmetinden men edilebilir. (2014/8-7)
Toplu Ulaşım Denetim Komisyonu; Gerek görülen hallerde sürekli veya geçici olarak görev yapmak üzere
kurulacak komisyon. (2007/4-2), (2014/8-7), (2016/6-8),
MADDE 25 -
a) Ulaşım Daire Başkanı başkanlığında veya görevlendireceği kişi koordinatörlüğünde, TUHİM’den 2 (iki),
yetki bölgesi kapsamında İl Emniyet Müdürlüğünden 1 (bir) veya İl Jandarma Komutanlığından l (bir), Zabıta
Daire Başkanlığından 1 (bir), İTO’dan 1 (bir) ve ilgili esnaf odasından 1 (bir) üye katılımı ile oluşan komisyon;
TUHİM tarafından gerek görülen hallerde toplanır. (2007/4-2), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
b) Görevleri. (2007/4-2), (2016/6-8),
1) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi ve Taşımacılık izin belgelerinin geri alınması ile ilgili kararı verir.
2) Yaptırım cetvelindeki yaptırımlara yapılacak itirazları değerlendirir. (2016/6-8),
3) Yaptırım cetvelinde yer almayan hususlara ilişkin karar alır. (2016/6-8),
4) Alınan kararların uygulanması ve denetimi için ilgili birimlere yazılı bilgi verilir. (2016/6-8),
5) Encümen yetkisi dâhilindeki hususları Encümene bildirir. (2016/6-8),
c) Çalışma Şekli. (2007/4-2), (2016/6-8),
1) Komisyon Başkanı Ulaşım Daire Başkanıdır. (2016/6-8),
2) Komisyon, Başkan dâhil en az dört üyenin katılımı ile toplanır. (2016/6-8),
3) Kararlar oy çokluğu ile alınır. (2016/6-8),
4) Eşitlik halinde Başkanın oyu çift sayılır. (2016/6-8),

MADDE 26 -
Taşımacı ve/ya alt taşımacı kendilerine yapılacak tebligata esas olarak tebligat adresini, kendisi ile istihdam ettikleri
personelin ikametgâh adreslerini ve değişiklik olduğu takdirde yeni adresleri, 30 (otuz) takvim günü içinde TUHİM’
e yazılı olarak beyan etmek zorundadır. (2014/8-7)
İtiraz
MADDE 27 -
Taşımacı ve/ya alt taşımacı bu yönerge hükümlerine göre verilmiş yaptırımlar hakkında, bildirim tarihinden itibaren
15 (on beş) gün içinde bedelini ödemek kaydıyla itiraz edebilirler. İtiraz üzerine Toplu Ulaşım Komisyonunca
verilmiş olan karar taşımacıya 1 (Bir) ay içerisinde tebliğ edilir. İtiraz uygun bulunursa ödenmiş olan yaptırım bedeli
ilgilisine iade edilir. (2007/4-2), (2014/8-7)
Yaptırımı Gerektiren Fiiller; (2007/4-2), (2013/7-2), (2014/8-7)
MADDE 28 -
(1) Aşağıdaki fiillerin vukuu halinde yaptırım hükümleri uygulanır.
a) TUHİM’ den Güzergâh Kullanım İzin Belgesi almadan çalışmak,
b) Araçların ön ve arkasında bilgi levhası bulundurmamak,
c) İstiap haddinden fazla yolcu taşınması ve ayakta yolcu almak,
d) Araçların arka camın sağ alt köşelerinde ALO 153 yazısını bulundurmamak (TUHİM’den Temin Edilecektir),
(2007/4-2), (2013/7-2), (2014/8-7)
e) Belediyece konulan yön ve işaret levhalarına uymamak,
18/29
f) Öngörülen yazı ve levhalar, Belediye onayı ile izin verilen reklâm bilgileri dışında servis araçlarının içinde ve
dışında başka yazı ve aksesuar bulundurmak,
g) Trafik akışını engelleyici şekilde toplu taşıma araçlarını sevk ve idare etmek, emniyet şeridi ve özel tahsisli
yolları kullanmak,
ğ) Taşıma hizmeti sırasında taşıtlarda yüksek sesli müzik sistemleri kullanmak,
h) Araç içinde, şoför dâhil sigara içilmesi ve ilgili mevzuat gereği araç içerisinde Sigara İçilmez ibareli levha
asmamak,
ı) Güzergâh Kullanım İzin Belgeli araç sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Belediye Meclisi ve UKOME’nin aldığı
kararlara uymamak,
i) Araçların iç temizliğinin yapılmamış olması, döşemelerinin yırtık ve kirli olması,
j) Bu yönergede geçen tüm iş ve işlemlere uygun hareket etmemek.
Uygulanacak Yaptırımlar; (2007/4-2), (2014/8-7)
MADDE 29 -
a) 09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı Gereği Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli Olarak
Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) Uygulanacaktır. (2014/8-7), (2018/3-6),
b) 09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı Gereği Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli Olarak
Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) Uygulanacaktır. (2018/3-6),
c) 09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı Gereği Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli Olarak
Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) Uygulanacaktır. (2018/3-6),
d) 09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı Gereği Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli Olarak
Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) Uygulanacaktır. (2018/3-6),
e) 09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı Gereği Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli Olarak
Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) Uygulanacaktır. (2014/8-7), (2018/3-6),
f) 09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı Gereği Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli Olarak
Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) Uygulanacaktır. (2014/8-7), (2018/3-6),
g) 09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı Gereği Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli Olarak
Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) Uygulanacaktır. (2014/8-7), (2018/3-6),
HİZMET KALİTE KESİNTİSİ YAPTIRIM CETVELİ
(2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6), (2018/3-6), (2018/4-1),
09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı Gereği Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli Olarak
Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) Uygulanacaktır.
BEŞİNCİ KISIM
Çeşitli Hükümler
İhtilafların Çözümü;
MADDE 30 -
Bu yönergenin uygulanmasından doğacak ihtilafların çözümü için UKOME ile İstanbul Mahkemeleri ve İcra
Daireleri yetkilidir.
Saklı Tutulan Hükümler;
MADDE 31 -
Bu yönergede bulunmayan hükümler hususunda ilgili mevzuat (ilgili kanunlar, yönetmelikler vb. ile UKOME ve
İTK kararları )hükümleri uygulanır. Bu yönergenin yürürlük tarihinden önce veya sonra alınan UKOME ve İTK
kararları geçerlidir. Bu konuda çıkan mevzuat hükümleri saklıdır. Gerekli görülmesi halinde yeni mevzuat (ilgili
kanunlar, yönetmelikler vb. ile UKOME ve İTK kararları) çerçevesinde yönergede UKOME Kararı ile değişiklik
19/29
yapılabilecektir. Bu yönergenin uygulanmasında doğabilecek tereddütler hususunda TUHİM değerlendirme
yapabilir.
Yürürlük;
MADDE 32 -
Bu yönerge UKOME tarafından onaylandıktan sonra mahalli bir gazetede yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe
girer.
Yürütme;
MADDE 33 -
Bu yönergenin hükümlerini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü
yürütür.
 SERVİS ARACI GEÇİCİ GÜZERGÂH KULLANIM İZİN BELGESİ İNTERNET ŞUBESİ
MÜRACAATINDA İSTENEN EVRAKLAR; (2007/4-2),(2007/12-5),(2008/7-17),(2009/5-18),(2010/2-21),(2010/2-22),(2010/6-5.A), (2011/5-15),(2011/9-19),(2012/11-
9), (2013/1-25), (2013/3-16), (2013/7-2), (2013/11-17.A), (2013/2468 sayılı MECLİS Kararı), (2014/4-16), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/8-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
A. Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
B. Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
1) Mülga; (2007/4-2), (2008/7-17), (2009/5-18), (2010/2-20) ,(2010/6-5.A), (2011/9-19), (2013/1-25), (2013/7-2), (2013/11-17.A), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/8-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
a) Mülga, (2013/11-17.A)
b) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2014/9-13), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ç) Mülga, (2009/5-18), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
d) Mülga, (2008/7-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
e) Mülga; (2008/7-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
1) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
2) Mülga, (2013/1-25), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
3) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
4) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
5) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
6) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
7) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
f) Mülga, (2010/6-5.A), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
g) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ğ) Mülga, (2013/2468 sayılı MECLİS Kararı ile değişik)
h) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
2) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17), (2009/5-18), (2010/2-20), (2011/9-19), (2013/1-25), (2013/11-17.A), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/8-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
a) Mülga, (2013/11-17.A)
b) Mülga, (2008/7-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2014/9-13), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ç) Mülga, (2009/5-18), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
d) Mülga; (2008/7-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
1) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
2) Mülga, (2013/1-25), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
3) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
4) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
5) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
6) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
7) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
e) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
f) Mülga, (2013/2468 sayılı MECLİS Kararı ile değişik)
g) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
20/29
3) Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi İçin İstenilen Belgeler; (2007/4-2), (2007/12-5), (2008/7-17), (2009/5-18), (2010/2-20), (2011/5-
15), (2011/9-19), (2013/1-25), (2013/11-17.A), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/8-17) (2018/4-1),
a) Mülga, (2013/11-17.A)
b) Seyahat Acentaları ile yapılan sözleşmeler, (öz mal araçları ile taşımacılık yapacak Seyahat Acentaları
Belgesi olan firmalar hariç), (2013/1-25), (2016/4-12), (2018/4-1),
c) Araç Tescil Belgesi (Kullanım Amacı Yolcu Nakli-Ticari ibraz edilecek), (2014/9-13)
ç) Taşımacıya ve/ya Alt Taşımacıya ait ‘Turizm Taşımacılığı’ ibaresinin yer aldığı ilgili Oda Faaliyet
Belgesi/Belgeleri (İlk defa güzergâh izin belgesi alacak servis araçlarının bir defaya mahsus olmak
üzere), (2009/5-18), (2013/1-25)
d) Ferdi Kaza Koltuk Sigortası, (2013/1-25), (2016/4-12),
e) Şoför Evrakları; (2008/7-17), (2016/6-8),
1) Mülga, (2016/6-8),
2) Mülga, (2013/1-25), (2016/6-8),
3) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/6-8),
4) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi/numarası, (2014/8-7), (2016/6-8), (2018/4-1),
5) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
6) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
7) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
f) Denetim Birimleri Tarafından Faaliyet Esnasında İstenecek Belgeler; (2013/1-25), (2016/4-12), (2018/4-1),
1) Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi, (2013/1-25), (2016/4-12), (2018/4-1),
2) Seyahat Acentaları ile yapılan sözleşmeler, (2013/1-25), (2016/4-12),
3) Seyahat Acentaları tarafından onaylı grup yolcu isim listesi. (2013/1-25), (2016/4-12), (2018/4-1),
g) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ğ) Toplam taşımacılık hizmetinde kullanılan araç sayılarının %20 oranındaki araçların depolanması için,
taşımacıya ait tapu fotokopisi/kira kontratı/otopark sözleşmesi, (2014/8-7)
h) Seyahat Acentaları ile yapılan sözleşmeler kapsamında Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından
hazırlanacak taahhütname, (2016/4-12), (2018/4-1),
4) Ücretsiz Servis Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi İçin İstenilen Belgeler; (2007/4-2), (2008/7-17), (2009/5-18),
(2010/2-20), (2010/2-22), (2011/9-19), (2013/3-16), (2013/11-17.A), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/8-17)
a) Market, Alışveriş, Ticaret Merkezleri Ücretsiz Servis Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi İçin
İstenilen Belgeler; (2007/4-2), (2008/7-17), (2009/5-18), (2010/2-20), (2010/2-22), (2011/9-19), (2013/11-17.A), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/8-17)
1) Mülga, (2013/11-17.A)
2) Sözleşmeler (araç sahibi turizm firması-turizm firması taşınan firma sözleşmesi), (2008/7-17),
3) Araç Tescil Belgesi (Kullanım Amacı Yolcu Nakli-Ticari ibraz edilecek) (En az 10 koltuk kapasiteli
minibüs veya en fazla 27 koltuk kapasiteli otobüs), (2014/9-13)
4) Taşımacıya ve/ya Alt Taşımacıya ait ilgili Oda Faaliyet Belgesi/Belgeleri (İlk defa güzergâh izin
belgesi alacak servis araçlarının bir defaya mahsus olmak üzere), (2009/5-18)
5) Güzergâh Krokisi, (2008/7-17)
6) Şoför Evrakları; (2008/7-17), (2016/6-8),
a) Mülga, (2016/6-8),
b) Mülga, (2013/1-25), (2016/6-8),
c) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/6-8),
ç) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, (2014/8-7), (2016/6-8),
d) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
e) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
f) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
7) Mülga, (2013/2468 sayılı MECLİS Kararı ile değişik)
8) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
9) Toplam taşımacılık hizmetinde kullanılan araç sayılarının %20 oranındaki araçların depolanması
için, taşımacıya ait tapu fotokopisi/kira kontratı/otopark sözleşmesi, (2014/8-7)
21/29
b) Otogar Ücretsiz Servis Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi İçin İstenilen Belgeler; (2007/4-2), (2008/7-17),
(2009/5-18), (2010/2-20), (2011/9-19), (2013/11-17.A), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/8-17)
1) Mülga, (2013/11-17.A)
2) Sözleşmeler (araç kiralık ise), (2008/7-17)
3) Araç Tescil Belgesi (Kullanım Amacı Yolcu Nakli-Ticari ibraz edilecek) (En az 10 koltuk kapasiteli
minibüs veya en fazla 35 koltuk kapasiteli otobüs), (2014/8-7), (2014/9-13)
4) Taşımacıya ve/ya Alt Taşımacıya ait ilgili Oda Faaliyet Belgesi/Belgeleri (İlk defa güzergâh izin
belgesi alacak servis araçlarının bir defaya mahsus olmak üzere), (2009/5-18)
5) D-1 Yetki Belgesi, (2008/7-17)
6) Güzergâh Krokisi, (2008/7-17)
7) Şoför Evrakları; (2008/7-17), (2016/6-8),
a) Mülga, (2016/6-8),
b) Mülga, (2013/1-25), (2016/6-8),
c) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/6-8),
ç) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, (2014/8-7), (2016/6-8),
d) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
e) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
f) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
8) Mülga, (2013/2468 sayılı MECLİS Kararı ile değişik)
9) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
10) Toplam taşımacılık hizmetinde kullanılan araç sayılarının %20 oranındaki araçların depolanması
için, taşımacıya ait tapu fotokopisi/kira kontratı/otopark sözleşmesi, (2014/8-7)
c) Diyaliz ve Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezleri Ücretsiz Servis Aracı Güzergâh Kullanım İzin
Belgesi İçin İstenilen Belgeler; (2010/2-20), (2011/9-19), (2013/3-16), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/8-17)
1) Sözleşme/Sözleşmeler (Kurum ile taşımacı arasında yapılan sözleşme ve/ya araç kiralıksa kiracı ile
taşımacı arasında yapılan sözleşme), (2013/3-16)
2) Araç Tescil Belgesi (Kullanım Amacı Yolcu Nakli-Ticari ibraz edilecek) (En az 10 koltuk kapasiteli
minibüs veya en fazla 27 koltuk kapasiteli otobüs), (2013/3-16), (2014/9-13)
3) Taşımacıya ve/ya Alt Taşımacıya ait ilgili Oda Faaliyet Belgesi/Belgeleri (İlk defa güzergâh izin
belgesi alacak servis araçlarının bir defaya mahsus olmak üzere), (2009/5-18)
4) Diyaliz Ünitesinin ilgili hastaneye ait olduğuna dair idareden alınacak yazı, (2013/3-16)
5) Diyaliz ve/ya Rehabilitasyon Merkezine ait işyeri açma ve çalışma ruhsatı, (2013/3-16)
6) Şoför Evrakları; (2008/7-17), (2016/6-8),
a) Mülga, (2016/6-8),
b) Mülga, (2013/1-25), (2016/6-8),
c) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/6-8),
ç) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, (2014/8-7), (2016/6-8),
d) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
e) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
f) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
7) Mülga, (2013/2468 sayılı MECLİS Kararı ile değişik)
8) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
9) Toplam taşımacılık hizmetinde kullanılan araç sayılarının %20 oranındaki araçların depolanması
için, taşımacıya ait tapu fotokopisi/kira kontratı/otopark sözleşmesi, (2014/8-7)
ç) Liman Ücretsiz Servis Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi İçin İstenilen Belgeler; (2011/9-19), (2014/8-7),
(2014/9-13), (2015/8-17),
1) Kurum/Kuruluş kendi öz mal araçları ile taşımacılık yapmayacak ise taşımacıyla yapmış olduğu
sözleşme, (2014/9-13)
2) Araç Tescil Belgesi (Kullanım Amacı Yolcu Nakli-Ticari ibraz edilecek) (En az 10 koltuk kapasiteli
minibüs veya en fazla 35 koltuk kapasiteli otobüs), (2014/9-13)
3) Taşımacıya ve/ya Alt Taşımacıya ait ilgili Oda Faaliyet Belgesi/Belgeleri (İlk defa güzergâh izin
belgesi alacak servis araçlarının bir defaya mahsus olmak üzere), (2009/5-18), (2014/9-13)
22/29
4) Güzergâh Krokisi, (2014/9-13)
5) Şoför Evrakları; (2008/7-17), (2016/6-8),
a) Mülga, (2016/6-8),
b) Mülga, (2013/1-25), (2014/9-13), (2016/6-8),
c) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/6-8),
ç) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, (2014/8-7), (2016/6-8),
d) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
e) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
f) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
6) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
7) Toplam taşımacılık hizmetinde kullanılan araç sayılarının %20 oranındaki araçların depolanması
için, taşımacıya ait tapu fotokopisi/kira kontratı/otopark sözleşmesi, (2014/8-7)
d) Kendi Personelini Taşıyanlar İçin Servis Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi İstenilen Belgeler;
(2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
1) Araç Tescil Belgesi (Kullanım Amacı Yolcu Nakli-Hususi/Ticari ibraz edilecek), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
2) Tüzel kişiliğe ait Ticaret Sicil Gazetesi örneği veya ticari sicil kaydı (Araç Tescil Belgesindeki Ticari
unvanı bölümünde yer alan unvan ile tüzel kişiliğin Ticaret sicili gazetesindeki unvanı veya ticari
sicil kaydı aynı olması zorunludur.) (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
3) Tüzel Kişiliğin Faaliyet Belgesi, (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
4) Şoför Evrakları; (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
a) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
b) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
c) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
ç) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
d) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
e) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
f) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6),
5) Denetim Birimleri Tarafından Faaliyet Esnasında İstenecek Belgeler; (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
a) Kendi Personelini Taşıyanlar İçin Servis Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi (Aslı), (2016/2-8),
(2016/3-13), (2017/2-6),
b) Tüzel Kişi personeli (yolcu) isim listesi, (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
5) Mülga, (2008/7-17), (2009/5-18), (2010/2-20), (2011/9-19), (2013/11-17.A), (2014/8-7), (2014/9-13), (2015/8-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
a) Mülga, (2013/11-17.A)
b) Mülga, (2008/7-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2014/9-13), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ç) Mülga, (2008/7-17), (2009/5-18), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
d) Mülga, (2008/7-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
e) Şoför Evrakları; (2008/7-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
1) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
2) Mülga, (2013/1-25), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
3) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
4) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
5) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
6) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
7) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
f) Mülga, (2013/2468 sayılı MECLİS Kararı ile değişik)
g) Mülga, (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ğ) Mülga, (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
6) Mülga, (2010/2-21), (2014/9-13),(2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
 Mülga, (2010/2-21), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
 Mülga, (2010/2-21), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
23/29
a) Mülga, (2010/2-21), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
b) Mülga, (2010/2-21), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
c) Mülga, (2014/9-13), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ç) Mülga, (2013/2468 sayılı MECLİS Kararı ile değişik)
7) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Servis Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi İçin İstenilen
Belgeler; (2009/5-18), (2011/9-19), (2012/11-9), (2013/11-17.A), (2014/9-13), (2015/8-17)
a) Mülga, (2013/11-17.A)
b) Yüksek Öğretim Kurumu ile yapılan veya en az 5 öğrenci ile yapılan taşıma sözleşmesi (Öğrenci ile
yapılan sözleşmelerde Öğrenci Belgesi istenir), (2012/11-9)
c) Araç Tescil Belgesi (Kullanım Amacı Yolcu Nakli-Ticari ibraz edilecek), (2014/9-13)
ç) Taşımacıya ve/ya Alt Taşımacıya ait ilgili Oda Faaliyet Belgesi/Belgeleri (İlk defa güzergâh izin belgesi
alacak servis araçlarının bir defaya mahsus olmak üzere), (2009/5-18)
d) Şoför Evrakları; (2008/7-17), (2016/6-8),
1) Mülga, (2016/6-8),
2) Mülga, (2013/1-25), (2016/6-8),
3) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/6-8),
4) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, (2014/8-7), (2016/6-8),
5) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
6) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
7) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
e) Mülga, (2013/2468 sayılı MECLİS Kararı ile değişik)
f) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
g) Toplam taşımacılık hizmetinde kullanılan araç sayılarının %20 oranındaki araçların depolanması için,
taşımacıya ait tapu fotokopisi/kira kontratı/otopark sözleşmesi, (2014/8-7)
8) Sosyal Etkinlikler Grup Servis Taşımacılığı Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi İçin İstenilen
Belgeler; (2011/9-19), (2013/11-17.A), (2014/4-16), (2014/9-13), (2015/8-17)
a) Mülga, (2013/11-17.A)
b) Araç Tescil Belgesi (Kullanım Amacı Yolcu Nakli-Ticari ibraz edilecek), (2014/9-13)
c) Taşımacıya ve/ya Alt Taşımacıya ait ilgili Oda Faaliyet Belgesi/Belgeleri (İlk defa güzergâh izin belgesi
alacak servis araçlarının bir defaya mahsus olmak üzere), (2009/5-18)
ç) Şoför Evrakları; (2008/7-17)
a) Mülga, (2016/6-8),
b) Mülga, (2013/1-25), (2016/6-8),
c) Mülga, (2011/9-19), (2015/8-17), (2016/6-8),
ç) Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, (2014/8-7), (2016/6-8),
d) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
e) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
f) Mülga, (2014/8-7), (2016/6-8),
d) Denetim Birimleri Tarafından Faaliyet Esnasında İstenecek Belgeler; (2014/4-16)
1) Sosyal Etkinlikler Grup Servis Araçları Güzergâh Kullanım izin Belgesi (Aslı), (2014/4-16)
2) Düğün, nişan, cenaze, piknik, asker uğurlama, hac/umre dönemi yolcu uğurlama ve karşılama,
sportif aktiviteler, plaj etkinlikleri, yaz dönemi eğitim kursları ile dernek, kurum ve kuruluşların
sosyal etkinliklerinin ulaşım faaliyetleri için taşımacılar ile yapılan sözleşmeler, (2014/4-16)
3) Sözleşmeye bağlı grup yolcu isim listesi (Yaz dönemi eğitim kursları (öğrenciler) için yolcu grubu,
etkinlik başlangıcından önce adreslerinden toplama ve bitiminde adreslerine dağıtma esnasında grup
yolcu şartı aranmaz). (2014/4-16)
e) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
f) Toplam taşımacılık hizmetinde kullanılan araç sayılarının %20 oranındaki araçların depolanması için,
taşımacıya ait tapu fotokopisi/kira kontratı/otopark sözleşmesi, (2014/8-7)
24/29
 SERVİS ARACI GEÇİCİ GÜZERGÂH KULLANIM İZİN BELGESİ (EK–1) İÇİN ARANAN GENEL
ŞARTLAR VE İSTENEN EVRAKLAR: Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
a) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
b) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
c) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
d) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
e) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
f) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
g) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
h) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
ı) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
i) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
j) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
1) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
2) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
3) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
k) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
l) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
1) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
2) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
 ÖZEL ŞARTLAR (EK–2) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
A) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
a) Mülga, (2008/7-17)
b) Mülga, (2008/7-17)
c) Mülga, (2008/7-17)
1) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
a) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
b) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
c) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
d) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
2) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
a) Mülga, (2008/7-17)
b) Mülga, (2008/7-17)
c) Mülga, (2008/7-17)
d) Mülga, (2008/7-17)
e) Mülga, (2008/7-17)
f) Mülga, (2008/7-17)
B) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
1) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
2) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
C) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
1) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
2) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
3) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
D) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
1) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
a) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
b) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
c) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
d) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
25/29
2) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
a) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
b) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
E) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
1) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
2) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
3) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
4) Mülga, (2007/4-2), (2008/7-17)
SERVIS ARACI UYGUNLUK BELGESİ (EK- 3) Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
ÖZEL SERVİS ARACI UYGUNLUK TESPİT BELGESİ Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
Servis Araçları Yönergesi 33 (Otuzüç) madde ile Servis Aracı Geçici Güzergâh Kullanım İzin Belgesi
Müracaatında İstenen Evraklar Genel Şartlar (2007/4-2), (2008/7-17) Özel Şartlar (2007/4-2), (2008/7-17) 29 (Yirmi dokuz)
sayfadan oluşmaktadır. (2007/4-2), (2014/8-7), (2016/2-8), (2016/3-13), (2016/6-8), (2017/2-6), (2018/4-1),
Mülga, (2007/4-2), (2016/2-8), (2016/3-13), (2017/2-6),
EK-1 (2018/4-1),
TURİZM YOLCU TAŞIMACILIĞI TAAHHÜTNAMESİ
….. / .…. / …..
Turizm yolcu taşımacılığı faaliyetini, Servis Araçları Yönergesi hükümlerine uygun şekilde yürüteceğimi; bu
Yönerge’ye dayalı olarak tarafıma verilen ve verilecek Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi ve Toplu Taşıma Aracı
Kullanım Belgesi kazanılmış hak oluşturmayacağını kabul ettiğimi; verilen belgelerin iptal edilmesi veya verilen
belgelerde değişiklik yapılması durumunda, daha önce alınan belgelere istinaden yeni belge talep edilemeyeceğini
ve talepte bulunmayacağımı, denetim birimlerinin teknik ve saha denetimleri sonucunda Turizm Yolcu Taşımacılığı
Belgesi almış olduğum aracın amacı dışında kullanımının tespit edildiği durumda Servis Taşımacılığı Yaptırım
Cetvelinde belirlenen müeyyidelerin uygulanmasını kabul ettiğimi bildiğimi beyan ve taahhüt ederim.
T.C. Kimlik No veya Şirket Unvanı:
Adres:
Telefon:
(Adı Soyadı/Şirket Unvanı)
(Yetkili Kişi İmza/Kaşe/Mühür)
09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı EK-2 Şoför Sağlık Tarama Yönergesi
(26/29)
İSTANBUL İLİ ŞEHİR İÇİ ULAŞIMINDA TİCARİ TAŞIT VE TOPLU/YÜK
TAŞIMA ARACI ŞOFÖRLERİNİN SAĞLIK ŞARTLARI ve BUNLARIN TARAMA ve
MUAYENELERİNE DAİR YÖNERGE
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
AMAÇ
Madde 1-
(1) Bu yönergenin amacı İstanbul İli şehir içi ulaşımında ticari taşıt ve toplu/yük taşıma aracı
şoförü olarak görev yapanların taşıması gereken sağlık şartları ile muayenelerine dair usul
ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 –
(1) Bu yönerge hükümleri, İstanbul İli şehir içi ulaşımında ticari taşıt ve toplu/yük taşıma aracı
şoförü olarak görev yapanların sağlık şartları ve muayeneleri ile ilgili hususları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 –
(1) Bu yönerge; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. ve 9. Maddeleri ve 1593
sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
İstanbul İli Şehir İçi Ulaşımında Ticari Taşıt ve Toplu/Yük Taşıma Aracı Şoförü Olarak
Görev Yapanların Taşıması Gereken Sağlık Şartları İle Muayenelerine İlişkin Esaslar
Genel Sağlık Muayenesi
MADDE 4 –
(1) İstanbul İli şehir içi ulaşımında ticari taşıt ve toplu/yük Taşıma aracı şoförü olarak görev
yapanların muayeneleri; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
tarafından belirlenen sağlık tesislerinde görevli tabip veya uzman tabip tarafından bu
Yönerge hükümlerine göre yapılır ve sağlık raporu düzenlenir.
(2) Muayene öncesinde şoförün genel sağlık durumuna ilişkin yazılı beyanı alınır ve bu beyan
esas alınarak genel sistemik muayenesi ve gerekli tetkikleri yapılır.
(3) Kişinin sağlık beyanı ve yapılan genel sistemik muayene ve tetkiklere göre ticari taşıt
ve/veya toplu/yük taşıma aracı şoförü olmaya engel hali olmayanlara muayeneyi yapan
tabip tarafından uygun rapor verilir.
(4) Kişinin sağlık beyanı ve yapılan genel muayeneye göre belirli uzmanlık branşlarında daha
detaylı tetkik ve muayeneye lüzum görülen şoförün muayene bulguları ve sevke neden olan
uzmanlık muayenesi hariç ticari taşıt ve/veya toplu/yük taşıma aracı şoförü olmaya
elverişlilik durumu sağlık raporunda belirtilir ve ilgili uzman tabip/tabiplere gönderilir.
İlgili uzman tabip/tabipler tarafından şoför/şoför adayının muayenesi yapılarak sağlık
raporu verilir. Bu durumda, ilk muayene sonucunu gösteren sağlık raporu ve uzman
tabip/tabipler tarafından düzenlenecek sağlık raporu birlikte geçerlidir.
(5) Kişinin sağlık beyanı, yapılan genel muayene ve/veya branş uzmanı muayenesi, yapılan
tetkikleri neticesinde ticari taşıt ve/veya toplu/yük taşıma aracı şoförü olmaya elverişli
bulunmayan kişilerin İstanbul ili şehir içi ulaşımında ticari taşıt ve toplu/yük taşıma aracı
şoförü olarak görev yapmalarına müsaade edilmez.
09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı EK-2 Şoför Sağlık Tarama Yönergesi
(27/29)
(6) Verilen sağlık raporlarının geçerlilik süresi azami 2 yıl olup, yapılacak genel muayene veya
branş uzmanı muayenesi neticesinde hekim ilgili kişinin daha sık aralıklarla takibine karar
verebilir. Kişinin sağlık değerlendirmesi sonucunda verilecek sağlık raporunun geçerlilik
süresi raporda belirtilir. Raporda belirtilen bu sürenin sonunda ticari taşıt ve/veya toplu/yük
Taşıma aracı şoförünün, bu görevine devam edebilmesi için sağlık muayenesini yenilemesi
zorunludur.
(7) Kişinin, adına düzenlenen rapora itiraz hakkı vardır. Rapora itiraz, il sağlık müdürlüğüne
yapılır. İl sağlık müdürlüğü raporun olumsuz olmasına neden olan tanıya göre kişiyi, ilgili
branş/branşlarda üçer uzmanın bulunduğu hastaneye sevk eder. Kurul tarafından
düzenlenen raporda belirtilen karara göre işlem yapılır.
Alkol ve Psikotrop Madde Kullanımına Yönelik Muayene ve Taramalar
MADDE 5 –
(1) Ticari taşıt ve/veya toplu/yük taşıma aracı şoförü olmak için yapılan ilk başvuru/Toplu-Yük
Taşıma aracı kullanım belgesi yenileme/İBB tarafından talep edilmesi durumlarında
kişilerin psikotrop madde kullanımına yönelik test yaptırması zorunludur.
(2) Ticari taşıt ve/veya toplu/yük taşıma aracı şoförü olarak yetki verilen (Geçerli Toplu/Yük
Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahibi kişi) tüm kişilerden ayrıca rastgele belirlenecek
tarihlerde psikotrop madde kullanımı açısından tetkik yaptırmaları talep edilebilir.
(3) Kişilere tetkik yaptıracakları gün, saat ve yer ile ilgili bildirim başvuru esnasında vermiş
oldukları iletişim bilgilerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilecek sistem
tarafından gönderilecek otomatik SMS / otomatik sesli yanıt sistemi araması / çağrı merkezi
araması aracılığı ile yapılır.
(4) Kişinin belirtilen gün ve saatte numune vermeye gitmesi zorunlu olup, gitmeyen ve geçerli
bir mazeret ibraz edemeyenlerin ticari taşıt ve/veya toplu/yük taşıma aracı şoförü olma
yetkisi (Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım Belgesi) İstanbul Büyükşehir Belediyesi
tarafından askıya alınır.
(5) Numune vermeye gitmemesine dair geçerli mazeret ibraz edenlere yine rastgele
belirlenecek bir başka tarihte randevu verilir ve kişiye 3’üncü fıkrada belirtilen yöntem veya
yöntemlerle tekrar bildirimde bulunulur. İkinci randevuya da gidilmediği takdirde ticari
taşıt ve/veya toplu/yük taşıma aracı şoförü olma yetkisi (Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım
Belgesi) İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya alınabilir veya tümüyle iptal
edilebilir.
(6) Her ne sebeple olsun taramaya gitmeyen kişiler makul şüpheli kabul edilerek haklarında
yasal ve/veya idari işlem başlatılabilir.
(7) Psikotrop madde kullanımına yönelik tetkiklerin yaptırılacağı sağlık tesisleri İstanbul
Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa belirlenir.
Belirlenmiş olan bu sağlık tesisleri haricinde yaptırılacak olan test ve tetkikler geçerli kabul
edilmez.
(8) Kişinin ticari taşıt ve/veya toplu/yük taşıma aracı şoförü (Toplu/Yük Taşıma Aracı
Kullanım Belgesi sahibi) olmak için başvuruda bulunmuş olması ve/veya hâlihazırda
toplu/yük taşıma Aracı Kullanım Belgesine sahip olması durumu; bu yönergede belirtilmiş
olan alkol ve psikotrop madde kullanımına yönelik gerekli tarama ve muayeneleri
yaptırmayı; başvuru esnasında belirtmiş olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesine kayıtlı
cep telefonu numarasına SMS / sesli yanıt sistemi araması / çağrı merkezi araması vasıtası
ile yapılacak bildirimler doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından rastgele
olarak belirlenecek tarih ve saatlere uygun olarak belirlenmiş sağlık kuruluşunda tarama
testlerini yaptırmayı; ilgili davet ve bildirimin tarafına en erken tarama saatinden 24 saat
önce bildirileceğini anladığını ve kabul ettiğini; rutin, rastgele ve kolluk kuvvetleri
tarafından yapılabilecek olası yol kenarı denetimlerinde alkol ve madde kullanımının tespiti
09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı EK-2 Şoför Sağlık Tarama Yönergesi
(28/29)
maksadıyla tarafından istenebilecek tüm numune ve biyolojik materyalleri (kan, tükürük,
idrar, saç, tırnak vb.) vermeyi; rutin, rastgele ve kolluk kuvvetleri tarafından yapılabilecek
olası yol kenarı denetimlerinde belirlenmiş zamanda sağlık kuruluşuna başvurmadığı yahut
tarama testlerini yaptırmayı kabul etmediği takdirde Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım
Belgesinin iptal edilebileceğini ve hakkında yasal işlem başlatılabileceğini; tarama
testlerinin sonucuna göre sağlık personeli, belediye yetkilileri, kolluk kuvvetleri ve yasal
merciler tarafından tarafına bildirilecek olan tüm iş ve işlemleri eksiksiz olarak yerine
getireceğini, aksi takdirde Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım Belgesinin iptal
edilebileceğini ve hakkında yasal işlem başlatılabileceğini; başvuru esnasında belirtmiş
olduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine kayıtlı iletişim bilgilerinin doğru ve eksiksiz
olduğunu, adresi ve cep telefonu bilgilerinde değişiklik olması durumunda değişikliği 1 gün
içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimine bildireceğini; aksi takdirde
başvuru esnasında belirtmiş olduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine kayıtlı iletişim
bilgileri kanalıyla yapılacak tüm bildirimlerin ve tarama testine gitme davetlerinin tarafına
yapılmış olarak kabul edileceğini kabul ve taahhüt ettiği anlamını taşımaktadır.
Alkol ve Psikotrop Madde Kullanımına Yönelik Muayene ve Tarama Sonuçlarının
Değerlendirmesi
MADDE 6 –
(1) Taraması yapılmış ve sonucu negatif çıkanlar yeniden rastgele tarama havuzuna dâhil edilir.
Bu kişiler herhangi bir zaman sınırlaması olmaksızın yeniden taramaya çağrılabilir.
(2) Taraması yapılmış ve sonucu pozitif çıkanların numuneleri kişi talebi olduğu takdirde ilgili
sağlık kuruluşu tarafından doğrulama testine gönderilir.
(3) Doğrulama testi talep edilmediği yahut talep edilen doğrulama testi de pozitif çıktığı
takdirde kişi AMATEM’lerde değerlendirmeye çağrılır ve kişinin madde kullanımına dair
kesin kanaat AMATEM değerlendirmesi sonrası verilir.
(4) AMATEM değerlendirmesi sonucu madde kullanımı bulguları sabit görülen kişiler tedavi
olmayı kabul ederlerse tedavileri başlanır ve tedavi süreci boyunca ticari taşıt ve/veya
toplu/yük taşıma aracı şoförü olma yetkileri (Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım Belgesi)
askıya alınır.
(5) Kişinin tedaviye uyumu neticesinde tedavinin başarı ile tamamlandığı kanaati hâsıl
olduğunda kişi bir yıl süresince ayda birden az olmayacak sıklıklarla izleme alınır, bir
yılsonunda sürece uyum gösterdiği ve madde kullanımına devam etmediği belgelendiği
takdirde yeniden yetki alabilir (Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım Belgesi) ancak en az bir
yıl daha 3 ayda bir rutin ve sağlık kurum ve kuruluşu tarafından belirlenecek sıklıklarla
rastgele olmak üzere izlemi devam eder.
(6) İkinci yılsonunda sürece uyum gösterdiği ve madde kullanımı olmadığı belgelendiği
takdirde en az 6 ayda bir sıra gelecek şekilde yeniden rastgele tarama havuzuna dâhil edilir.
(7) İki yıllık izlem sürecinin herhangi bir safhasında yahut iki yılsonundaki rastgele taramalarda
yeniden madde kullanımı tespit edilenler yahut sürece uyum göstermeyenlerin yetkileri
(Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım Belgesi) kalıcı olarak iptal edilir ve bu kişiler tekrar
yetki belgesi (Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım Belgesi) talebinde bulunamazlar.
(8) AMATEM’e başvurmayanlar yahut başvurup tedavi sürecini kabul etmeyen kişilerin
yetkileri (Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım Belgesi) ivedilikle iptal edilir ayrıca bu kişiler
hakkında konu ile ilgili yasalar ve diğer mevzuat çerçevesinde gerekli diğer yasal süreçler
ivedilikle başlatılır.
(9) Tarama testi pozitif, doğrulama testi negatif çıkanların değerlendirmesi AMATEM
tarafından yapılır, yapılacak olan AMATEM değerlendirmesinde hâsıl olacak kanaat ve
klinisyenin kararına göre hareket edilir. Bu aşamada klinisyen test tekrarı yahut yakından
izlem kararı alabileceği gibi klinik değerlendirme neticesinde doğrulama testi sonucunu
09.05.2018 Tarih ve 2018/3-6 Sayılı UKOME Kararı EK-2 Şoför Sağlık Tarama Yönergesi
(29/29)
kesin olarak kabul edebilir. Kişi klinisyen kararına ve belirlenen sürece uyum gösterdiği
takdirde hakkında kesin karar verilene yetki (Toplu/Yük Taşıma Aracı Kullanım Belgesi)
iptali yapılmaz.
(10)Yukarıda belirtilen tüm fıkralardaki iş ve işlemler yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediyesi
ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa belirlenen sağlık tesislerinde
yaptırılabilir. Belirlenmiş olan bu sağlık tesisleri haricinde yaptırılacak olan işlemler geçerli
kabul edilmez.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Düzenleme yetkisi
MADDE 7 –
(1) İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu Yönergenin uygulanmasını sağlamak üzere; usul ve
esaslar geliştirmek, iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesini ve takibini sağlamak maksadı
kılavuzlar, formlar, elektronik sistemler oluşturmak vb. her türlü alt düzenleyici işlem
yapmaya yetkilidir.
Ücretlendirme
MADDE 8 –
(1) Bu yönergede belirtilmiş olan; genel sağlık muayeneleri ile alkol ve psikotrop madde
kullanımına yönelik muayene ve taramalar esnasında gerçekleştirilecek olan tüm hekim
ve/veya uzman hekim muayeneleri ile yapılacak olan testlerle ilgili tüm masraf ve ödemeler
kişinin kendisi tarafından karşılanır.
Yürürlük
MADDE 9 –
(1) Bu Yönerge 17.09.2018 tarihinde yürürlüğe girer. Ancak sistem altyapısının sağlanmasına
göre İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü internet sitesi tuhim.ibb.gov.tr web
adresinden duyurulması şartıyla bu tarih değiştirilebilir.
Yürütme
MADDE 10 –
(1) Bu Yönerge hükümlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi yürütür

istanbul otomobili minibüsü çevirme, mercedes vito otomobili minibüse çevirme, volkswagen transporter otomobili  minibüse çevirme, istanbul ford custom otomobili minibüse çevirme projesi, istanbul renault trafik otomobili minibüse çevirme tadilat projesi, istanbul mercedes viano otomobil nasıl proje ile minibüs olur, mercedes vito otomobili minibüse çevirme projesi, volswagen caravella otomobili minibüse çevirme, istanbul bayrampaşa otomobilden minibüse tadilat projesi, istanbul beşiktaş  kamyonetten minibüse olur mu, istanbul beykoz otomobil nasıl minibüs olur, istanbul beyoğlu otomobilden minibüse tadilat projesi, istanbul büyükçekmece otomobil minibüse döner mi, istanbul çatalca otomobil minibüs olur mu, istanbul çekmeceköy otomobili minibüse çevirme, istanbul esenler otomobili minibüs yapma, istanbul esenyurt otomobilden minibüse tadilat, istanbul eyüp otomobili minibüsü çevirme, istanbul fatih otomobil minibüs olur mu, istanbul gaziosmanpaşa otomobil nasıl minibüs olur, istanbul güngören otomobili minibüse çevirme projesi, istanbul kadıköy otomobili minibüse çevirme tadilat projesi, istanbul kağıthane otomobil nasıl proje ile minibüs olur, istanbul kartal otomobil minibüs olurmu, istanbul küçükçekmece otomobil minibüs olur mu, istanbul maltepe otomobilden minibüse tadilat projesi, istanbul pendik kamyonetten minibüse olur mu, istanbul sancaktepe otomobil nasıl minibüs olur, istanbul sarıyer otomobilden minibüse tadilat projesi, istanbul silivri otomobil minibüse döner mi, istanbul sultanbeyli otomobil minibüs olur mu, istanbul sultangazi otomobili minibüse çevirme, istanbul şile otomobili minibüs yapma, istanbul şişli otomobilden minibüse tadilat otomobili minibüsü çevirme, istanbul tuzla otomobil minibüs olur mu, istanbul ümraniye otomobil nasıl minibüs olur, istanbul üsküdar otomobili minibüse çevirme projesi, istanbul üsküdar otomobili minibüse çevirme tadilat projesi, büyükçekmece otomobil nasıl proje ile minibüs olur, büyükçekmece otomobil minibüs olur mu, istanbul otomobil minibüs olur mu, istanbul otomobilden minibüse tadilat projesi,